Fikon och pepparmyntste

I helgen rymde jag iväg till Övraby på Österlen ihop med mina skrivarvänner från Författarskolan. Vi satte upp vår bas hos Ylva och fyllde två dagar med spännande diskussioner, skrivande, mysiga promenader, god mat, för mycket chokladgodis, fikon och pepparmyntste. En vitamininjektion rakt in i själen med andra ord. Och precis vad jag och mitt jojo-humör behövde.

Jag hade under veckan haft starka tvivel på om jag verkligen borde åka eller inte. Ingenting kändes riktigt bra och jag dök alltför ofta ner i djupa avgrunder. Jag mådde skit helt enkelt. Men jag steg upp i ottan lördag morgon, satte mig på tåget, tog mig till Malmö för att möta upp med några andra, och plötsligt släppte alltsammans. Sen kände jag mig hur harmonisk som helst hela helgen.

Jag läste i Julia Camerons bok Konsten att vara kreativ att prestationskrav är det värsta som finns när man ska göra något kreativt. Det blockerar, stänger av, dödar. Det blir bara ångest av alltsammans i stället.

Där är jag nu. I prestationsångesten. Jag kan knappt skriva något utan att tänka på vad det skulle kunna användas till, om det går att publicera, och om inte, varför ska jag då skriva det? Jag borde koncentrera mig på att skriva i stället, och vara nöjd med det. Det är det jag jobbar med just nu, att bli fri från prestationsångesten, att få tillbaka lusten och glädjen i att skriva.


Läser just nu: Christopher Priest - Skenverk

 



Skrivtips

När jag startade den här bloggen hade jag för avsikt att då och då lägga upp skrivtips och övningar, men så har det inte blivit. Dags för bättring alltså. Här får ni mina bästa tips för att komma igång med skrivandet.


- Sätt ett mål för ditt skrivande. Det behöver inte vara något stort, poängen är att du ska ha lätt att nå upp till det. Bestäm till exempel att du ska skriva två sidor i din anteckningsbok varje dag, eller 500 ord på din novell, eller en dikt i veckan. Skriv en halvtimme varje morgon. Det är viktigt att inte sikta för högt i början, då kommer det bara att kännas kravfyllt och besvärligt. Börja lågt och höj målet när du känner dig redo för det.


- Pröva att skriva på andra platser än hemma. Miljöombyte är ofta väldigt bra för kreativiteten. Skriv på biblioteket och låt dig inspireras av alla böcker om omger dig. Känn hur du vistas i en miljö fylld av kreativitet. Eller skriv på ett café. Sorlet runtomkring kan faktiskt skärpa koncentrationen och få dig att fokusera inåt. Fördelen med att gå hemifrån är också att ingen kan störa dig. Det finns ingen disk som pockar på uppmärksamheten, ingen telefon som ringer (lämna mobiltelefonen hemma!), ingen katt som tjatar efter mat. När man går ut stannar man också kvar på ett ställe i en längre tid. Sitt kvar i minst tre kvart, gärna en hel timme, och bara skriv.


- Läs mycket och låt dig inspireras! Att läsa är den bästa skrivskola man kan tänka sig. Försök att genomskåda författaren, se hur hon/han bär sig åt för att fånga läsaren. Se hur hon/han använder språket. Anteckna gärna i marginalerna (om du vågar!). Läs brett, i alla genrer och kom ihåg att även dåliga böcker har något att lära. Då vet du ju hur du inte ska göra. Försök också imitera andra författare på lek. Försök efterlikna stil och språkbruk. Stjäl grunddragen i berättelsen, eller någon karaktär du tyckte om och som du kan tänka dig att själv skriva om. Sådant som börjar som imitation mynnar ofta ut i något eget efter ett tag.


- Vet du inte vad du ska skriva om? Strunt i det, bara skriv, rakt upp och ner. Börja var som helst och se vart det leder dig. Släpp alla krav på kvalité, bara skriv för skrivandets egen skull. När man väl kommit igång uppenbarar sig ofta både intressanta och spännande ämnen som man kan utveckla vidare.


- Gör korta tidsbundna övningar när du har en stund över. Ska pastan koka i tio minuter? Ja, sätt dig då ner och skriv under den tiden. Gör en lista över de ämnen som intresserar dig, så är det bara att plocka något när det är dags att skriva. Vill du överraska dig själv kan du skriva ner ord, tankar och ämnen på små lappar som du viker ihop och lägga i en burk. Sen är det bara att dra en lapp och börja skriva.


- Gör till vana att skriva dagbok varje dag. Där kan du skriva ner intressanta tankar du haft eller berätta om något speciellt som hänt, eller något som gjort intryck på dig. Allt är av intresse. Det kan vara skönt att ha en plats där man kan vara fullkomligt ärlig och okontrollerad. Dagboken blir en "referensbank" som man senare kan gå tillbaka och läsa i och hitta uppslag att utveckla eller bara små detaljer som kan ge liv åt en fiktiv berättelse.


- Om inget annat funkar: belöna eller muta dig själv. Det är ofta ett mycket effektivt sätt att komma igång. Lova dig själv en extra kaka om du skrivit duktigt och nått fram till ditt skrivmål. Eller unna dig en promenad efter skrivsessionen. Vad som helst som känns som en belöning till dig själv.


Lycka till!


Konstkritik

När jag var liten tyckte jag om att måla och teckna. Jag gjorde det ofta, nästan jämt. Mamma brukar skämta om att vanliga ungar i förskoleåldern kommer hem en eller två teckningar i veckan för att visa föräldrarna, medan jag kom hem med fem teckningar om dagen. Jag minns att jag ville bli konstnär.
Men sen slutade jag att måla och mitt tecknande inskränkte sig till klotter i skolblockets marginaler.
När jag började på folkhögskola 1999 hade jag en period då den biten av mig fick komma fram igen, men så fort jag slutat där la den sig i dvala igen.
För ett tag sen hittade jag en teckning som jag gjort under den perioden. Den är ganska enkel, gjort i krita, och föreställer ett landskap i olika nyanser av rosa och lila. Jag tycker själv mycket om den och bestämde mig för att sätta upp den. Sagt och gjort, jag nålade fast den över skrivbordet.
I går såg jag att den hade lossnat från väggen. Det är väl för att den legat ihoprullad så länge, tänkte jag. Men när jag tittade närmare på den upptäckte jag att den var fransig i ena kanten. Någon hade tagit ett par bett på den.
Kattrackare!
Tydligen fann han mina konstnärliga ambitioner så anstötliga att han tyckte att det var bäst att slå dem ur mig med en gång.
Frågan är om jag ska lyssna på kattherren.
Jag brukar hävda att jag ska komma igång med tecknandet igen någon gång, men att skrivandet ju är mycket viktigare och måste få komma i första hand. Jag vet att det är en dålig ursäkt. Jag är inte på långa vägar lika bra på att teckna som jag är på att skriva, men det beror antagligen (förmodligen, eller ja, helt säkert) på att jag aldrig tar mig tid till att öva.
Egentligen är det ju samma sak, att måla och att skriva.
Man måste börja. Annars blir det aldrig något.

Att skriva eller inte skriva...

Jag skrev inte mycket i går. Jag hade tid, jag satt framför datorn, men jag skrev inte. I stället satt jag och petade i en gammal novell, som jag själv tycker mycket om, men som jag ännu inte hittat något forum för, så att säga. Jag gillar den särskilt mycket eftersom den lyckas innefattar många av de saker jag vill skriva om, samtidigt som den är skriven på ett sätt som jag vill skriva på. Den känns som jag på toppen av min förmåga. Vad jag hela tiden frågar mig är varför jag inte skriver så oftare.

Det är det som är den stora frågan just nu. Vad ska jag skriva?Jag har drabbats av tvivel angående mitt nuvarande projektet. Är det verkligen den berättelse jag vill skriva? Känns den angelägen för mig? Är jag tillräckligt intresserad av den för att vilja lägga ner tid och energi på att skriva den?

Spelar det ens någon roll vad jag vill skriva? Är det inte viktigare att skriva? Det är det jag går och säger till alla mina elever. Och visst, jag är rätt bra på att bara skriva, utan något särskilt mål. Just nu har jag morgonsidorna och min dagbok. Men ändå. Allt det där känns som ett  "i stället för"-skrivande. Något jag pysslar med i stället för det jag borde skriva.

Så vad vill jag skriva?

Jag vill skriva vackert och poetiskt om det främmande och groteska.

Jag vill skriva underliga berättelser, märkliga berättelser.

Och jag vill skriva om det vanliga, det vardagliga, det som ibland känns större och livsviktigare än det egentligen är.

Men mest av allt vill jag skriva.


Rapport från författarens vardag

Den här veckan har jag roat mig med att föra "skrivardagbok" på Skrivarkalendern.se. Om ni är nyfikna på den så finns den här.
Jag finns där tills söndag.
Men i dag drar jag till Göteborg och firar internationella kvinnodagen samt bränner för mycket pengar på böcker.

RSS 2.0