Ordning och reda, bokmässa på freda

Mitt "dra från hus och hem"-koncept funkar alldeles utmärkt. Både i dag och i går har jag tillbringat några timmar på högskolebiblioteket med Zelda, min laptop och vi har varit mycket produktiva. Artikeln jag håller på att skriva för Mitrania är så gott som färdig och jag har det mesta planeringen inför skrivarcirkeln klar. I morgon ska jag skriva en bokrecension och fika med några f.d. skrivarelever, på torsdag är det skrivarcirkelpremiär och på fredag drar jag till bokmässan där jag också kommer att hålla till under lördagen.
Och ja, jag känner mig laddad. Det ska bli skitkul, som vanligt. Jag bläddrar i mässkatalogen och stryker under med rödpenna. Det är så mycket jag vill se och lyssna på. I år har jag dock valt bort de långa seminarierna till förmån för fler monteraktiviteter. Sen är det förstås härligt att bara ströva runt och se vad man kan hitta.
När jag tänker på det så kommer det ju att bli som två dagars semester eftersom jag inte kommer att hinna (eller orka) göra något annat de dagarna. Bra. Jag kan behöva lite semester.

Höstrutiner

Jag har äntligen fått in i min sega skalle att det faktiskt är höst nu. Efter sommarens tämligen frisläppta och ostrukturerade vardag är det nu dags att börja hålla reda på tider igen. Ridningen har redan börjat och på torsdag börjar höstens första skrivarcirkel. Utöver det har jag massor med böcker att recensera, en och annan artikel att skriva och ett par manus att granska. Och så ska jag hinna skriva på min egen roman också förstås.
Jag har insett att det enda sättet att lyckas med allt det här, och få det gjort i tid dessutom, är att upprätta rutiner, vilket inte alltid är så lätt när man är frilansare och till stor del måste strukturera sin egen arbetsdag. Mitt första steg till detta är att ta mig ut ur hemmet.
Den här hösten har jag lovat mig själv att minst två gånger i veckan ta mig ut och sätta mig på ett bibliotek eller ett café och arbeta. Faktum är att jag för det mesta blir väldigt produktiv då. När det inte finns en massa andra saker som distraherar så brukar jag arbeta på helt enkelt för att det inte finns något annat att göra. Om jag behöver använda laptopen så är biblioteket att föredra eftersom de ofta har bra arbetsbord med lättillgängliga eluttag, men om jag bara ska läsa texter funkar ett café bra.
Det här tipset brukar jag ge till mina skrivarelever också. En av de främsta anledningarna till att folk inte skriver trots att de vill det verkar vara att de distraheras av saker i hemmet. När man väl försöker bestämma sig för att skriva uppenbarar sig plötsligt en mängd andra saker som bara måste göras först, disk, städning, rensa kylskåpet, handla någon onödig pryl.
Ut ur huset! Det hjälper garanterat.

Refuserad men glad

I dag vaknade jag till ett refuseringsbrev (ja, när jag går med tidningar på natten sover jag tills klockan ett på eftermiddagen) från Natur och Kultur. En hemsk upplevelse, eller? Nja, det här visade sig vara ett av de där "bra" refuseringsbreven där man märker att förlaget faktiskt har lagt ner både tid och energi på manuset. Min bok hade tydligen både hamnat hos lektör och ett par andra "testläsare". Och förlaget gillade den. Men... Det är en hård bransch, resurserna är begränsade, och bla bla bla.
Jag är ändå rätt nöjd. Det här innebär att jag åtminstone tog mig förbi både den första och andra urgallringen, även om det inte räckte ända fram. Det innebär att min bok kanske har nåt trots allt. Nåt som ett annat förlag kan tänkas nappa på.
Är det förresten nån som kan tipsa om svenska förlag som ger ut skräck?

Reklam på bloggen

 

KREATIVT SKRIVRETREAT MED YOGA


Den 19-21 oktober hålls ett tredagarsretreat för dig som skriver och vill inspireras och utveckla din inre kreativitet. Med hjälp av kreativa skrivövningar, tid för skrivande och eftertanke, dynamisk respons och yoga låter vi oss ledas djupare in i våra skapandeprocesser och hitta nya vägar i skrivandet.

 

Lärare är Jesper Lundqvist, dramatiker, Therése Granwald, författare, låtskrivare och skrivpedagog samt Emma Öberg, Hata- och Kundliniyogalärare.

 

Kursen hålls på Dagsås Yoga, en ekologisk retreatgård i hjärtat av Hallands vackra natur, just utanför Varberg. Ca en timmes bilfärd från Göteborg och två timmar från Malmö.

 

Gården erbjuder övernattning i flerbäddsrum med vandrarhemsstandard.
All mat lagas tillsammans och är vegetarisk.

 

Kursen börjar 09.00 på fredagen den 19:e oktober och slutar 15.00 på söndagen den 21:a oktober. Kostnaden är 2 100 kronor och inkluderar undervisning, mat och husrum. För mer information maila jesper@holygo.st eller therese.granwald@gmail.com

 

 


Naket på bloggen


Gästspel på bloggen, Ann Ljungberg, författarcoachI dag har jag en gäst här på bloggen, nämligen Ann Ljungberg. Ann är författarcoach, lektör och numera även bokförläggare, och allting sköter hon från en segelbåt. För närvarande är Ann ute på en bloggturné och min blogg är första anhalten den här veckan.
 
Du är något av en mångsysslare inom skrivarbranschen. Hur gick det till?
Har du gått någon särskilt utbildning eller är du självlärd?Jag lärde mig bokstäver ur pappas Playboy när jag var 2 år och har sedan
alltid läst och skrivit. Studerade publishing i USA och har gått
Skrivarakademins författarskola, plus en hel del kortare skrivarkurser. Blev
lektör tillsammans med en mentor och har under de senaste 4 åren haft tid
att djupdyka i ämnet och utveckla mina färdigheter genom att jobba med ca
150 manus. Min universitetsutbildning som informatiker och systemvetare får
numera komma till pass för att hjälpa mig skapa struktur, men alla åren som
IT-konsult har jag lämnat bakom mig. Det här är mycket roligare! I höst
kompletterar jag min coachutbildning för att kunna göra ännu mer av mitt
författarcoachprogram.


Du har dessutom nyligen startar ett bokförlag, vilket innebär en hel del
väldigt varierande arbetsuppgifter. Hur mycket av arbetet med den
första utgivningen har du gjort själv?

Nästan allt utom att skriva boken! Jag har gett lektörsomdöme, varit
redaktör, gjort omslag och formgett inlaga, korrekturläst, fixat ISBN,
registrerat boken i bokdatabaser, gjort annonser för bokkataloger, lagt upp
förlagshemsidan, skickat pressmeddelanden osv osv. Claes Grill som har
skrivit boken - Jag dog i Barcelona - jobbar nu med föreläsningar,
boksigneringar, bokhandelskontakter, mässor, distribution av recensionsex
och sålda böcker osv. Det är mycket jobb runt en bok! Om det blir fler
böcker i framtiden har jag ett nätverk av duktiga korrläsare, redaktörer och
formgivare att anlita. En säljare skulle vara bra också!


Du skriver själv skönlitteratur. Finns det inte en risk att man blir
överdrivet självkritisk när man själv arbetar med att granska och
bedöma andras skrivande?

Jo usch! Jag får verkligen stålsätta mig för att inte gå tillbaka och ändra
varenda mening, det går långsamt för mig att skriva nu.


Har du något bra råd till dem som kämpar för att få sin bok utgiven?

Se till att du verkligen har något att berätta, att storyn är originell,
skriven med en unik egen röst. Väldigt många välskrivna och välformulerade
manus har tyvärr inte en chans hos förlagen eftersom de bedöms som
ointressanta. Våga lite mer!


Du hjälper många att uppfylla sina författardrömmar, men har du något
mål för ditt eget skrivande?

Jag jobbar med en roman och en faktabok - planerna för att färdigställa dem
flyttas fram med ett halvår i taget när jag låter för mycket annat komma
emellan :-) Och skrivarkalendern förstås, vi är precis klara med
Skrivarkalendern 2008 och tankarna på 2009 års upplaga börjar formeras. Det
bästa med en sådan bok är att den har en tydlig deadline som jag inte kan
rucka på själv - åren startar liksom första januari...

Varmt tack för att jag fick komma hit!
/Ann

 


Nytt nummer av Mitrania

Mitrania nummer 2 är ute nu och innehåller, bland mycket annat intressant, en artikel om Poppy Z. Brite som jag har skrivit.

"Rum för Ord" är här!

Nu har jag lagt upp min nya webbsida Rum för Ord. Den är tänkt som en resurssida för folk som skriver och för de som funderar på att starta egna skrivarcirklar. Än så länge är den lite mager men den kommer att byggas ut i framtiden. Låt mig gärna få veta vad ni tycker och vad ni skulle vilja se mer av på sidan.

RSS 2.0