scary solstice

Julen närmar sig med stormsteg och jag är mitt uppe i julklappsshopping, julbordsplanering, tågbiljettsbokning och allt annat som hör den här tiden på året till. Men då jag fått nog av alla klämkäcka julsånger går jag hem och sätter på A Very Scary Solstice och lyssnar på tidlösa solsticelåtar som Freddy the Red Brained Mi-Go, I Saw Mommy Kissing Yog Sothot, I´m Dreaming of a Dead City och Great Old Ones Are Comin to Town.
För ni vet, Cthulhu lever!

om att tas på allvar

Jag har varit verksam som frilansskribent rätt länge nu. Min första novell publicerades för snart nio år sen och sen dess har det rullat på. Eftersom jag mest skriver i genrerna fantasy, skräck och sci-fi blir det ofta så att mina texter publiceras i mindre tidskrifter som Mitrania och Eskapix, men jag har också skrivit för större novelltidningar och dagstidningar.
Och alla har gett mig någon form av ersättning. Till och med från de små tidskrifterna som ofta drivs av eldsjälar utan något krav på vinst över huvud taget.
Ibland rör det sig bara om gratisexemplar av tidskriften, ibland är det en mindre summa pengar. Men poängen är att också dessa små tidskrifter inser vikten av att ta sina skribenter på allvar. Och att faktiskt ge honorar, även om det är litet, är ett sätt att göra just detta.
När jag gick på Författarskolan i Lund fick vi höra att vi aldrig skulle acceptera att våra texter publicerades helt gratis. Till och med en liten symbolisk gåva var bättre än ingenting alls. För det är faktiskt ett jobb vi gör. Men tyvärr är det så att många anser att det inte är viktigt att ersätta skribenter för deras arbete, eftersom äran i att bli publicerad anses som tillräcklig. Och problemet är att den här attityden går igen långt upp i kulturvärlden. Också etablerade författare har svårt för att få den ersättning de förtjänar och förväntas till exempel ofta delta i evenemang gratis eller att publicera texter i antologier utan honorar.
Det här är förstår helt uppåt väggarna fel.
Skrivandet är något som tar tid och energi, precis som alla andra jobb. Att jag som skribent älskar det jag gör ska inte användas som ursäkt för att jag inte ska få något för det jag faktiskt producerar.

Jag skriver detta eftersom jag själv nyss råkat ut för ett fall där det visat sig att jag i princip gett bort en text gratis (och en text jag tyckte väldigt mycket om dessutom). Kanske var jag alltför naiv när jag antog att ett gratisexemplar var det minsta man kunde begära, särskilt med tanke på att det inte utgick någon ersättning i form av pengar (vilket jag var införstådd med). Men jag hade fel och nu ångrar jag mig faktiskt lite. Jag vill inte vara med och stödja de här attityderna. De gynnar varken tidskrifterna eller författarna.  

bokrecension

Ännu en recensin av en ungdomsbok, Gabriela Stjärna och fienden av Anna Charlotta Gunnarson.

Just nu verkar jag lida av "måndagssyndromet", det vill säga att jag har hur mycket som helst att göra men kan inte koncentrera mig på något i mer än en kvart i taget. Bläh...
Jag vill ha jullov. Nu.

which creature of the night are you?

Som om jag inte kunde ha räknat ut det själv....


Which creature of the night are you?
Your Result: Vampire
 

You are a social pragmatist, as likely to kiss as to bite. Your sensuality and social pragmatism is the counter-balance to your existential angst and your tendency toward depression.

Ghost
 
Sorceror
 
Incubus/Succubus
 
Cthulu Spawn
 
Demon
 
Werewolf
 
Which creature of the night are you?
Quiz Created on GoToQuiz

bokrapport november

snart är det dags att summera hur mycket jag läst under hela året. Tänkte sätta tänderna i ett par tre di8ktsamlingar innan jul, bara för att bättra på statistiken.

Stephenie Meyer - Breaking Dawn
Aidan Chambers - Det här är allt - Cordelia Kenns kuddbok
Sara Shamloo - Glora
Anna Hallberg - Mil
Mårten Sanden - Den femte systern
Vigdís Grímsdóttir - Jag heter Isbjörg jag är ett lejon
Katarina von Bredow - Syskonkärlek

Och bara en enda ljudbok
Alice Sebold - Månvarv

Lite snabb överslagsräkning visar att bara Breakin Dawn och Det här är allt blir över 1500 sidor ihop... Å andra sidan vägs det upp av att både Glora och Mil var extremt korta. Jag läste faktiskt båda på en och samma dag. Värt att notera är också att Breaking Dawn bara tog tre dagar att läsa, medan Det här är allt tog nästan en hel månad, trots att den senare bara var knappt 100 sidor tjockare.

Bäst i november: Breaking Dawn, för jag är trots allt en hopplös fanpire, även om jag hejar på varulven.
Sämst i november: Breaking Dawn, för att Bella trots allt inte dumpade Edward.


RSS 2.0