sonett

För ett ganska bra tag sen fick jag min (hitintills enda) sonett Nocturne tonsatt. Nu är den inspelad och finns att lyssna på på MySpace, Millie & Billie. Jag tycker verkligen att de lyckats förmedla precis den känsla jag eftersträvade då jag skrev den, både vemodigt och lite farligt.


listor

En annan sak som jag är lite besatt av är att skriva listor. Jag skriver listor över vad jag ska göra under dagen, listor över vad jag måste göra under den kommande veckan, etc. Och så skriver jag naturligtvis listor med böcker. Just nu går jag runt med tre olika boklistor i plånboken. Den längsta av dem är över de böcker som jag håller utkik efter på biblioteket. Den växer ständigt. Just nu innehåller den bland annat Sara Mannheimers Reglerna, Mia Ajvides Om en flicka vill försvinna, Johan Kindes En sorts extas och Celine Curiols Utrop.
Sen har jag en lista över de böcker och författare som jag letar efter på Byring & Bråte. Byring är den största försäljaren av begagnade böcker i Halmstad och deras utbud är faktiskt enormt. Att leta böcker där är lite som ett lotteri, ibland hittar man hur mycket bra som helst, andra gånger kommer man därifrån med något enstaka fynd eller inget alls. Eftersom det är så stort och det ständigt kommer in nya böcker känns det ibland lite som att jag inte kan se skogen för alla träd. Jag vandrar planlöst mellan hyllorna och kan inte alls minnas vad jag egentligen är ute. Alltså har jag skrivit en lista över de böcker och författare som jag ska hålla utkik efter. Den innehåller mycket klassiker och äldre litteratur, eftersom det är det som är lättast att få tag på begagnat.
Den kortaste listan gäller SF-bokhandeln som jag alltid besöker då jag är i Göteborg eller Malmö. Visserligen skulle jag lika gärna kunna beställa dessa, men jag gillar att köpa böcker IRL och SF-bokhandeln har alltid något jag gillar.

Just nu sitter jag och planerar min lilla semester som jag ska spendera i Skåne, närmare bestämt på Österlen. det finns en bokhandlare där som brukar stå på stortorget i Simrishamn och som alltid har massor med bra böcker till överkomliga priser. Jag hoppas på att göra ett par fynd där, även utan lista.

the sound of...

Min senaste besatthet heter ljudböcker. Tidigare har jag varit väldigt skeptisk till denna form av "läsning", men nu när jag ska ägna en massa tid åt ett trist menlöst jobb i sommar (tidningsbud) ger min ljudböckerna en fantastisk möjlighet att göra något vettigt samtidigt som jag arbetar. Medan kroppen lufsar runt med tidningar njuter hjärnan av stimulerande litteratur. Det är till och med så att jag börjar tycka att jobbet nog är rätt okej ändå. Jag menar, hur många har möjlighet att läsa på arbetstid? Jag hinner lyssna på ungefär två böcker i veckan, så det blir ett rejält lästillskott. Så nu botaniserar jag bland ljudböckerna på biblioteket och i dag ser jag till min stora glädje att DN erbjuder tre bra böcker till nedladdning i sommar. Tre böcker som jag dessutom tänkt läsa ändå. Perfekt!
Just nu lyssnar jag på Erlend Loes Expedition L.

blodrött

Jag far skoningslöst med rödpennan över mitt stackars manus som allt mer börjar likna mordoffret i romanen. Alldeles blodrött! Och ibland känns det verkligen som om jag gör våld på min stackars bebis av ord. men samtidigt vet jag att den kommer att må bättre av det, det kommer att bli en renare och mer fokuserad berättelse av det. Och det är ju det jag vill. Jag vill att den här romanen ska bli så bra som jag nånsin kan få den. Det är ju nästan allvar nu ju!
Men visst, jag svettas. Tänker: herregud vad håller jag på med? Vad har jag gett mig in på? Tänker att det kanske är skönare att bara förbli en liten amatörförfattare utan stor press att leverera. Men samtidigt inte. För jag vet ju att det inte finns något alternativ, inte på allvar. Särskilt inte nu. Nu ska det bli riktigt förbannat bra. Nu ska jag leverera. Basta!

Annars sitter jag mest och läser John Ajvide Lindqvists nya, Människohamn. Mitt skräcksug verkar ha vaknat igen. Bra, bra, det är verkligen på tiden.

höst ljuva höst

Sommaren har knappt hunnit börja och här sitter jag och längtar redan efter hösten. Detta kan bero på att jag i förra veckan fick både Bok & Biblioteksmässans seminarieprogram och Svensk bokhandels höstkatalog i händerna. Efter att ha bläddrat igenom båda ett par gånger kan jag bara konstatera att det ser ut att bli en riktigt skön litteraturhöst. Som recensent får man ju skriva önskelista över de böcker man vill recensera och min lista blev...väldigt lång. Det räcker liksom inte med att gamla favoriter som Inger Edelfeldt, Christine Falkenland, Carina Rydberg, Sofi Oksanen och Bruno K. Öijer kommer med nya böcker i höst, det finns en hel drös debutanter också vilka alla verkar hur spännande som helst. För att inte tala om alla ungdomsböcker som jag vill läsa.
På Bokmässan finns det massor med seminarier som jag vill gå på, men seminariekorten är ju så hiskligt dyra nu när man inte är student längre. Fast jag har en plan B, jag hoppas på den. Man ska ju utnyttja sina kontakter har jag hört.bokrapport maj

Jaha, då har det gått ännu en månad. Lästa böcker i maj blev:
Lionel Shriver - Vi måste prata om Kevin
Erlend Loe - Gör vad du vill
Johanna Nilsson - SOS från mänskligheten
Andreas Roman - Mörkrädd
Olivia Bergdahl - Demo (dikter)
Marie Norin - Mellan handen och munnen, halsen är en bro, mellan skallen och bröstbenet (dikter)
Birgitta Stenberg - Fritt förfall
Elise Karlsson - Fly

Sen har jag hunnit lyssna på fyra ljudböcker också:
Margaret Atwood - Kattöga
Mia Törnblom - Mera självkänsla!
Marie Hermanson - Hembiträdet
Joyce Carol Oates - Snygg

Efter Andreas Romans riktigt otäcka bok känner jag mig sugen på mer skräck. Jag fingrar på Sergej Lukajanenkos Nattens väktare i brist på John Ajvide Lindqvists nya som jag inte hunnit införskaffa än.

Annars lär jag nog ändå få skräck så det räcker i sommar eftersom det återigen är dags att återvända till min egen lilla skräckroman. Och det här blir antagligen sista gången jag arbetar igenom den. Det betyder dock inte att jag tänker ge upp. Snarare det motsatta...

RSS 2.0