skryt skryt skryt och lite annat

Den här våren har jag avstått från att hålla skrivarcirklar. Efter att ha hållit på oavbrutet med dem i nästan tre år så kände jag att jag behövde en paus. Jag var helt enkelt trött på det. Jag behövde ägna mig mer åt mitt eget skrivande, vilket jag verkligen har gjort den här vintern och våren, och med bra resultat också, jag är nästan klar med ännu en roman. Jag har också prövat något som är helt nytt för mig, nämligen att måla akvarell. Faktum är att det har varit väldigt givande att pröva att uttrycka sig i ett nytt medium. Jag är så hemma i skrivandet vid det här laget att jag helt glömt bort hur det är att vara nybörjare. Men med akvarellmålningen är jag verkligen nybörjare. Samtidigt ser jag många likheter mellan att måla och att skriva och jag börjar förstå att de flesta kreativa uttrycksmedel bygger på samma grund. Nämligen entusiasm, lust och oändligt med tålamod.

Nu är det dock dags att börja planera inför höstens skrivarcirklar och om vi får deltagare nog så blir det två. Jag ser verkligen fram emot att få leta fram och testa nya skrivövningar och fundera på kluriga skrivuppgifter. Den här pausen har alltså helt klart tjänat sitt syfte. Nu har jag lust till det här igen.

Men medan jag har legat lågt så har några av mina tidigare cirkeldeltagare utmärkt sig. En av den går just nu på Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola och de ger i vår ut en antologi. Den ser väldigt lovande ut tycker jag.
En annan är just nu en av de aktivaste deltagarna i Månpockets "Ordet är fritt"-tävling. Hitintills har hon fått två hedersomnämnanden. Dessutom har hon nyligen skickat sin första roman till förlag. Bra jobbat!
Jag är förstås väldigt stolt över dem båda två.

Bok-enkät

Alla andra gör det, så då får väl jag också hänga på. Här är mina svar på Mats Strandbergs Bok-enkät.

1. Vilken bok läste du senast?
- Miranda Julys novellsamling "No one belongs here more than you".

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
- Började nyss på Lionel Shrivers "Vi måste prata om kevin". Håller också på med Doris Lessings "Den femte sanningen".

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
- Förmodligen mest kvinnor totalt.. Bland fantasy- och skräckböckerna är det nog 50/50, men jag har nästan bara kvinnliga poeter. På klassikerhyllan dominerar dock männen.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
- Ja. Jag gillar känslan av att komma nånstans.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
- Just nu plockar jag många tips från olika bokbloggar. Annars är det ofta recensioner eller Svensk Bokhandels kataloger. Sen har jag en massa författare vars böcker jag alltid läser.

6. När blir en bok för lång?
- Det blir den inte.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
- Ja, men hitintills har det mest blivit fantasy- och skräckböcker på engelska. Det är så mycket bra i den genren som aldrig översätts. På senaste tiden har jag börjat läsa även "vanlig" skönlitteratur på engelska.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
- "Guldkompassen" av Philip Pullman

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
- Om jag börjar på en bok läser jag nästan alltid ut den.

10. VIlken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
- Fantasy och skräck finns det väldigt mycket av. Annars har jag nog lite av varje.

bokrapport april

Ah, äntligen lyckades jag hinna med tio...

Nattens bibliotek - Alberto Manguel
Hey Dolly - Amanda Svensson
På Chesil Beach - Ian McEwan
Ich bin ein bibliothekar - Christer Hermansson
Wild Seed - Octavia E. Butler
La Cucina - Lily Prior
De skamlösa - Sisela Lindblom
magic.circle.com - Gunila Ambjörnsson
Hello Love
- Charlotta Cederlöf
No one belongs here more than you - Miranda July

I onsdags vårstädade jag bokhyllorna och spred ut böcker över hela golvet. Jag lyckades också sortera bort hela 23 böcker, vilka jag känner att jag kan skiljas från utan större men. Trots detta blev det ändå inte mer plats i bokhyllorna... Kan någon förklara det fenomenet för mig?

RSS 2.0