bokreafunderingar

I morgon (eller snarare i natt) börjar bokrean. Och precis som förra året, och året innan dess, är utbudet i katalogerna rätt trist. Förra året köpte jag bara en bok som fanns med i reakatalogerna (Åsa Linderborgs "Mig äger ingen"). I övrigt köpte jag sånt som butiken själv plockat fram, och där fanns några riktiga guldkorn (bl.a. Haruki Murakami och Siri Hustvedt).
I år är jag rätt pank redan innan rean och, som sagt, rätt uttråkad av standardutbudet. Men det är något med bokrean som jippo som tilltalar mig, trots att jag i vanliga fall inte är så begiven på sånt. Ända sen jag var arton och fick körkort har jag varit med på reastarten vid midnatt, och jag kommer antagligen att vara där i natt med. Det har hänt att jag och några kompisar haft bokreafester då vi träfftas på kvällen innan reastarten, druckit vin, bläddrat i reakataloger och snackat litteratur. Alltså bokrean som en ursäkt för att få träffas och ha kul. Och det är väl mest så jag ser det numera. Som ett litet avbrott i vardagen. Sen är det förstås himla mysigt att kunna shoppa böcker mitt i natten. Jag hoppas särskilt på Halmstads Bokhandel som enligt en artikel i dagens Hallandsposten har cirka 2000 titlar på rean, utöver de som finns i katalogerna. Där borde finnas ett och annat guldkorn.

bortkopplad

Okej, jag vet att jag för det mesta lever i min helt egna lilla värld och därför missar lite allt möjligt som pågår därute i verkligheten, men hur i h-vete kunde jag missa att jag ska hålla skrivarcirkel med början nästa vecka? I dag damp nämligen deltagarlistan ner på hallmattan och jag kollade lite förstrött och noterade att det var rätt många anmälda. Sen tänkte jag inte mer på det just då. Först någon timmer senare kom jag mig för att kolla när kursen börjar. 26 februari! Konstaterade snabbt att detta datum infaller redan nästa vecka och att jag har gjort ungefär noll planering. 
Så nu vet ni vad jag kommer att syssla med de närmaste dagarna.

För den som har lust att gå en skrivarcirkel i Halmstad men inte kom med den här gången startar det en ny den 16/4-09.

bokrecension

Ännu en bokrecension, kategori ungdomsroman. Den här gången om debutanten Madeleine Krells De kallade mig Ise.

I dag fick jag dessutom, förkylning och skit till trots iväg de två recensioner som borde ha varit färdiga redan förra veckan. Nu har jag en liten paus innan nästa våg av böcker dyker upp i mars.

bad timing

Det här har varit en fullkomligt värdelös vecka. Förkylning och för mycket jobb är en dålig kombination. Min kropps reaktion på alltsammans verkar vara att utveckla en mildare form av narkolepsi, vilken yttrar sig så att jag somnar så fort jag sätter mig i en soffa och lutar mig tillbaka. Jag har sovit osannolikt mycket de senaste dygnen. Jag vet inte om det varit bra eller dåligt för mig, men när man sover blir det åtminstone inget skrivet...
Nej. dags för lite mer disciplin. De där bokrecensionerna skriver minsann inte sig själva. Och inte romanerna och novellerna eller dikterna heller för den delen...

bokrecension

Ännu en recension, den här gången om en ny ungdomsbok om adhd.

schyst tidsfördriv

Det här är mitt senaste lilla tidsfördriv: Bok.nu ger personliga boktips och möjlighet att hitta andra boknördar. Fast fantasin är lite dålig. Många av de böcker jag blivit tipsad om hitintills har jag redan läst, och om man gillar en bok i till exempel Narnia-serien är kan man säkert räkna ut själv att man kommer att gilla resten också. Och när jag valde böcker av Inger Edelfeldt och Christine Falkenland som favoriter började sidan genast tipsa mig om andra böcker av samma författare. Jag skulle dock hellre vilja ha tips på liknande böcker av författare jag inte läst. Men det kanske kommer med tiden. Hur som helst, du kan läsa mer om Bok.nu här.

bokrapport januari

Årets första månad är redan slut och det här var vad jag hann med:

Elizabeth Hand - Saffron and Brimstone
Liv Strömquist - Einsteins fru
Sofia Nordin - Utanmyr
Claire Castillion - Insekt
Carin Svensson - Vinterbäcken
Hanna Wallsten - I närheten av solen
Camilla Lagerqvist - Det brinner i mitt huvud
Nina Berberova - Diamantsjuka
Caitlín R. Kiernan - Beowulf

Bäst i januari: I vanliga fall skulle jag ha sagt Kiernan, utan tvekan, för jag tokälskar allt hon skriver. Jag skulle förmodligen aldrig ha läst Beowulf, som är byggd på den animerade filmen med samma namn (med manus av bland annat Neil Gaiman) om det inte vore för att Kiernan skrivit den. Nu var boken ändå rätt okej (och dessutom bättre än själva filmen), men den når inte upp till Kiernans vanliga höga klass. Bäst blir i stället Saffron and Brimstone, en samling med "strange stories", tätt följd av Insekt, som också är en novellsamling med lite surrealistiska drag.
Sämst i januari: Jag tror faktiskt inte att jag har någon riktig dålig bok den här gången.

bokrapport december

Bloggandet har varit far from my mind den här månaden, vilket jag såklart måste rätta till. Jag börjar med bokrapporten för december månad.

Mats Berggren - Sista berättelsen om oss
Madeleine Krell - De kallade mig Ise
Theodor Kallifatides - Mödrar och söner
Neil Gaiman - The Graveyard Book
Björn Sortland - Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?
Elin Boardy - Allt som återstår
Sara Mannheimer - Reglerna
Haruki Murakami - Norwegian Wood
Philip Pullman - Once upon a time in the north

Bäst i december: Svårt val, det var mycket bra böcker den månaden. Blir nog jämt skägg mellan Gaiman och Murakami.
Sämst i december: Sista berättelsen om oss. Rätt trist ungdomsbok som jag nog aldrig skulle ha läst om jag inte fick i uppdrag att recensera den.

bokrecension

Årets första recension i Hallandsposten för min del, Carin Svenssons Vinterbäcken, en av de få vuxenböcker jag kommer att recensera i vår. HP har ockå en sida där de samlat alla ungdomsboksrecensioner,där en hel del av mina recensioner kommer att synas.

RSS 2.0