eskapix och mitrania

Både Eskapix och Mitraina har nya nummer ute just nu och jag har bidragit med texter till båda. I Eskapix är det förstås en skräcknovell, och åt Mitraina har jag skrivit en essä om svensk skräcklitteratur.
Mitraina har också med en lång recension av Catahyas novellantologi Tecken i aska och eld. Både antologin som helhet samt mitt eget bidrag Tecken i aska får bra betyg. Roligt!

vikten av att äta rätt

Lotta Lotass är inte bara den första 60-talisten i Svenska Akademin, hon är dessutom dess första vegan.Man kan ju hoppas att hon kan få lite inflytande över vad som serveras på Nobelfesten, så att vi slipper se fler rödlistade fiskar på menyn...

bokrecension

Eva Swedenmarks nya bok var faktiskt riktigt bra. Läs recensionen här.

live long and prosper

KulturfyranKulturbloggen handlar den här gången om science fiction och eftersom jag nyligen var och såg den nya Star Trek-filmen så blev jag sugen på att hänga på.

1. Tror du på Ufon?

Jag tror att det finns annat liv i universum, ja. Däremot tvivlar jag på att de kommer hit.

 

2. Vad skulle du säga om du såg en varelse komma ut ur ett Ufo?

Det beror på hur den såg ut. Det är ju en viss skillnad på att möta något som ser ut som Rygel och på att stå öga mot öga med Cthulhu. I det senare fallet skulle jag nog inte säga något alls, bara springa. Fort. Riktigt fort...

 

3. Om du mötte utomjordingar och de kunde läsa: vilken bok skulle du lämna över till dem?

Någonting snällt, som gör dem vänligt inställda till människor. En barnbok av Astrid Lindgren kanske.

 

4. Läser du Science Fiction? Har du någon favoritbok eller serie i den kategorin? Om du inte läser Science fiction: vilken slags böcker engagerar dig mest?

Jo, jag läser sci-fi, men inte så mycket. Mest klassiker i genren. Douglas Adams förstås. William Gibson. En hel del av Ursula K. LeGuin (skrev min D-uppsats i litteraturvetenskap om The Left Hand of Darkness). Lite Philip K. Dick. Men sci-fi har aldrig riktigt varit min genre på samma sätt som skräck och fantasy. Fast på sistone har jag lockats till att köpa böcker av yngre författare i genren så jag ser fram emot att få upptäcka lite nytt.

Däremot har jag alltid varit tokig i science fiction på film. Och det ska vara riktiga rymdäventyr, inte fjantiga actionrullar som bara handlar om hur duktiga amerikanarna är på att spöa aliens.


poppy på svenska (äntligen!)

I förra inlägget anmärkte jag på att jag inte kunde lägga till Poppy Z. Brites böcker på min favoritlista på bok.nu. Men sen upptäckte jag att jag åtminstone kan lägga till en, nämligen Exquisite Corpse, som nu finns översatt och utgiven på svenska med titeln Utsökta lik.Det här är en av de otäckaste, men också en av de vackraste böcker jag har läst.
Och om du är som jag och gillar att ha en bok som sällskap vid matbordet, så välj inte den här. Jag menar det...

uppdatering om bok.nu

Ju mer jag försöker använda bok.nu desto fler av dess begränsingar upptäcker jag. Och en av de mest irriterande är att jag helt enkelt inte hittar alla de böcker som jag läser. Alltså, om jag söker på bokens titel eller författare så får jag noll resultat. Och således kan jag inte heller lägga till böckerna till mina listor och göra dem synliga på bloggen.
Först och främst är det engelskspråkiga titlar som problemet gäller, men också en del svenska titlar fattas. Nyutkomna böcker som borde finnas. Därför kan jag varken lägga till Caitlín R. Kiernans Silk, eller Poppy Z. Brites Lost souls till mina favoriter och kan inte heller meddela att jag just nu läser Mattias Johnssons Vilddjuret vaknar.
Hur skulle det vara med en funktion där användaren själv kunde lägga till nya böcker? Har man bara ett ISBN-nummer borde det väl vara lätt gjort?

sexy vamps

Efter flera år av snack verkade det till slut verkligen bli film av Laurell K. Hamiltons Anita Blake-böcker.Det kanske blir bra, det finns risk för katastrof. Jag menar, vem ska man egentligen sätta i rollen som Jean-Claude? Vilken vanlig dödlig kan spela en sån roll utan att det blir fånigt? Det krävs ju trots allt en hel del för att lyckas vara farlig och samtidigt se ut som en hjälte från en historisk Harlequinroman (för er som inte har läst böckerna: tänk långt lockigt hår, kråsskjorta uppknäppt ner till naveln samt riktigt tajta brallor).  Böckerna hör till mina favoriter i vampyrlitteraturen, eller åtminstone de första tio böckerna i serien. Tyvärr har Hamilton urartat en del de senaste åren. Kanske ett bra exempel på att man kan behöva en begåvad redaktör som går in och rensar upp trots att man har blivit  bestsellerförfattare.

medveten konsument

Förra månaden fick jag oväntat mycket lön. Toppen, tänkte jag. Listan över saker som jag behöver är rätt lång vid det här laget. Min mobiltelefon hålls ihop med silvertejp och jag har ganska exakt ett par byxor som inte är minst fem år gamla och sönderslitna i baken. Nu ska det handlas vettiga saker. Tänkte jag.
Och så vips har jag beställt nya böcker från Adlibris. Två av Cornelia Funke (min nya älskling), Bläckhjärta och Bläckmagi, och en pocket av Philip Roth, Envar, som vi ska läsa i min bokcirkel.
Så nu sitter jag och väntar på att ett fett bokpaket ska dyka upp med posten medan jag gör mitt bästa för att ignorera det faktum att mobiltelefonen håller på att falla sönder. Jag menar, varför handla vettigt när man kan handla roligt?


RSS 2.0