tegelstensutmaningen - uppdatering

Mellan jobb och julstök har det inte funnits särskilt mycket tid över till att blogga, eller ens läsa bloggar för den delen. Alltså missade jag nästan att tegelstensutmaningen från ord och inga visor nu är avslutad. Och jag måste säga att den för min del gick över förväntan.

 

Jag hann med både Dan Simmons Drood och Joyce Carol Oates Blonde och dessutom en bonustegelsten i form av Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol. Allt som allt 2498 sidor. Det verkar som om min tegelstensskräck är botad…

 

Blonde var förstås, precis som så många redan påpekat för mig, en alldeles underbar bok. JCO är en stilistisk mästare som lyckas skildra också det mest obehagliga och känslosamma med återhållsamhet och precision. Och själva berättelsen sen! Till en början kunde jag inte låta bli att slå upp saker som skildrades i boken för att se om de var sanna eller inte, men ganska snart slutade jag med det och lät JCOs berättelse om Norma Jeane Baker tala för sig själv, en berättelse som på sitt sätt känns precis lika sann, även om inte allt stämmer till punkt och pricka överens med verkligheten.

 

 

 


bästa födelsedagspresenten

Så här mitt i värsta julstöket passar jag på att fylla år. Än så länge har jag inte fått en enda bok, men däremot ett riktigt schyst läshjälpmedel som möjliggör läsning i nästan alla situationer, nämligen ett "book seat". Nu går det alltså utmärkt att läsa samtidigt som man har händerna fria till annat, till exempel en kopp varmt te, chokladpraliner, ett glas vin, eller bara för att det är så kallt att man föredrar att ha fingrarna under filten.

Bokkudden i sig själv...

 

...och med bok.


tematrio - julklappsönskningar

Den här veckan handlar Lyrans tematrio passande om julklappsönskningar, och det är förstås hårda paket vi talar om. Berätta alltså om tre tillskott som känns nödvändiga i din bokhylla! Och med tanke på att jag har haft köpstopp i snart ett halvår så lär det inte blir så svårt…


 

 

1. Sigrid Combüchen – Spill

Jag ville läsa den här redan då den kom, men sen var det ju det här med lånestopp och köpstopp och berg med recensionsböcker. Nu har Sigrid dessutom gått och vunnit Augustpriset (äntligen!), så den här har hamnat i topp på min kommande läslista. (Passar på att skryta lite med att jag haft Sigrid som lärare på Lunds universitets författarskola)

 

2. Justin Cronin – The Passage

En bok som verkar dyka upp både här och där på bokbloggar runt om på Internet. Och alla verkar gilla den. Alla som, liksom jag själv, har en fäbless för mörka vampyrberättelser det vill säga.

 

3. Suzanne Collins – Fatta eld

Eftersom jag nyligen läste ut Hungerspelen och tyckte att den var alldeles förbaskat bra och jag måste få veta vad som hände sen. Får gärna vara i pocket eftersom det omslaget är snyggare.


bokrapport november

Nej, inte blev det så värst mycket läst i november heller, men dock en hel tegelsten. Drood med sina 985 sidor borde väl räknas som tre, eller?

Anders Fager - Svenska kulter
Mårten Sandén - De dödas imperium
Emma Andersson - Där drömmar blir till
Tahar Ben Jelloum - Den tjugosjunde natten
Suzanne Collins - Hungerspelen
Dan Simmons - Drood

Bäst i november: Jag trodde verkligen inte att jag skulle gilla Hungerspelen så mycket som jag gjorde, men jo, den är grymt bra. Dessutom måste jag säga att Drood faktiskt gav utdelning för all den tid jag lagt ner på den.

Sämst i november: Jag gick aldrig riktigt igång på Emma Anderssons Där drömmar blir till. Själva idén som sådan var intressant, men genomförandet blev alltför rörigt och inkonsekvent.

Nu tuggar jag mig vidare genom Blonde och hoppas dessutom hinna med de kvarvarande fyra och en halv böckerna som är på min Projekt Hyllvärmare-lista innan året är slut.

RSS 2.0