bokrea trots allt

Vi hade ett strålande väder i Halmstad i dag, det bästa länge, nästan så att man började undra om det var vår på väg. Därför passade det bra att ta en tur ner till centrum och kolla in bokrean. Men först lämnade jag en ganska rejäl kasse med utsorterade böcker till Kattfotens loppis, och väl där kunde jag förstås inte låta bli att kolla om de hade något spännande inne. Hittade Kvinnorummet av Marilyn French, en gammal feministklassiker som jag ännu inte läst. Lite slitet exemplar, men helt okej för 10 kronor.
Sen begav jag mig till Halmstads bokhandel och hittade snabbt Sputnikälskling av Haruki Murakami och slog till på den. Plockade sen åt mig en samling med Elsa Graves dikter för ynka 29 kronor. Och eftersom bokhandeln hade specialerbjudande på pocketböcker, 35 kronor styck, så kunde jag inte låta bli att köpa Karolina Ramqvists Flickvännen, som jag varit nyfiken på ett tag nu. Allt som allt kostade det mig bara 143 kronor, vilket jag anser mig ha råd med trots alla veterinärkostnader. Katten mår för övrigt betydligt bättre nu.

bokrea schmokrea

Nej, jag var inte ute och handlade böcker i natt. Det är typ första gången på nio år som jag inte är på plats när bokhandlarna öppnar rean klockan tolv på natten. Så varför bryta traditionen?
Tja, först och främst beror det på att rean blivit allt ointressantare för varje år. Förr i tiden hörde jag till dem som brukade handla för runt tusenlappen redan första natten, men de senaste åren har det gått stadigt utför. Förra året köpte jag bara två böcker under hela rean, och året innan dess bara fyra. Och i år brydde jag mig som sagt inte ens om att gå dit.
Visserligen tycker jag att Bokia faktiskt har ett hyfsat bra utbud i år, men jag har läst väldigt mycket av det redan. Halmstads bokhandel, som annars brukar ha stans bästa reautbud, har i år inte ens tryckt någon katalog utan bara en liten folder. Den som vill veta mer får gå in på hemsidan och kolla.

I år väljer jag också att hålla extra hårt i pengarna, på grund av en skruttkatt vars veterinärräkningar har rusat i höjden på sistone. Och ärligt talat, jag vill hellre ha en frisk katt än fler böcker. Men när veterinären är betald kanske jag trots allt tar en sväng förbi reaborden. Förutsatt att jag har några pengar kvar då...

bokrecensioner

Två nya bokrecensioner, Jag finns av Maja-Maria Henriksson och I det här trädet av Katarina Kieri och Per Nilsson. Båda väldigt fina ungdomsromaner.

nyårslöfte uppdatering

En och en halv månad in i det nya året kan jag konstatera att jag hållit mitt "låna mindre och läs mer egna böcker"-löfte ganska bra. Än så länge har jag bara lånat två böcker på biblioteket det här året, en ljudbok och ett seriealbum. Ljuboken är ett måste eftersom jag behöver något att lyssna på när jag delar ut tidningar på nätterna. Seriealbumet är ett måste eftersom det är den fjärde volymen av The Absolute Sandman, vilken jag har väntat på att få läsa i nästan ett halvår nu. Men utöver det har jag bara läst mina egna böcker och recensionsböcker.

Problemet är bara att för att jag ska låta bli att låna böcker så måste jag helt enkelt hålla mig borta från biblioteket. Synd, eftersom vi har flera jättefina bibliotek i Halmstad. I dag var jag tvungen att gå dit eftersom vi hade träff med bokcirkeln där, och visst stod jag och fingrade på Anneli Jordahls senaste, och Kerstin Ekmans senaste, men nej, nu ska jag hålla det här löftet fram tills påsk, allra minst. Jag har faktiskt massor med intressanta böcker hemma också, böcker som jag också längtar efter att få läsa.
Biblioteken får helt enkelt klara sig utan mig ett tag.
Undra förresten om det kommer att märkas i utlåningsstatistiken?

bokrecension

En av förra månadens bästa böcker för min del var Sunshine, en vampyrroman av Robin McKinley. Vill ni veta exakt varför den är så bra? Läs min recension på Catahya.

bokrapport januari

Resultatet av årets första läsmånad blev följande:

Robin McKinley - Sunshine
Elizabeth Hand - Mortal Love
Mats-Eric Nilsson - Den hemlige kocken
Irène Némirovsky - Ensamhetens vin
Gull Åkerblom - Silverkniven
Charlaine Harris - Dead Until Dark
Melissa Marr - Ink Exchange
Charlaine Harris - Living Dead in Dallas

Bäst i januari: Sunshine. Helt enkelt en riktigt bra vampyrroman helt i min smak. Fast Mortal Love var också väldigt bra. Recensioner på dem kommer senare på Catahya

Sämst i januari: Silverkniven. Jag trodde verkligen att jag skulle gilla den här, men... Den är ju både hästbok och vampyrroman i ett, och jag är trots allt både gammal hästtjej och vampyrdiggare. Men det visade sig att vampyrer inte är särskilt övertygande som ridlärare. Eller åtminstone inte de här vampyrerna. Läs gärna min recension av boken i Hallandsposten.

Antal vampyrromaner: Fyra stycken! Det är nästan som på den gamla goda tiden då vampyrromaner var så gott som det enda jag läste.

the age of the vampire?

Förra året kunde man se både "True Blood" och "Being Human" på svensk TV, vilket måste anses som ovanligt mycket vampyrer (och andra övernaturliga varelser) på en och samma gång, och jag som i vanliga fall inte är mycket till TV-tittare fick plötsligt en TV-serie att se fram emot för första gången sen "Arkiv X" slutade. Det här året ser ut att kunna bli lika bra. Säsong två av "True Blood" kommer på SVT längre fram i vår, och nästa fredag börjar "Vampire Diaries" på TV6, en serie som bygger på L.J Smiths böcker med samma namn. Jag minns att jag läste dem för lääänge sen, men kommer inte ihåg särskilt mycket av innehållet, så det är läge för en omläsning. Hur som helst hoppas jag på många trevliga TV-kvällar i vår.

RSS 2.0