nordisk läsutmaning del 6: åland

 

”för en stund

försvinner allt förstånd

jag ror omkring i ditt ögas sjö

och stiger iland”

 

Jag läser den som en roman, Sanna Tahvanainens diktsamling Jag vill behålla precis allting, för allting i den hänger samman. En berättelse i poetisk form. Ett språk som är både prosa och lyrik. Ett jag, ett du, ett barn. En familj, men kanske ändå inte. Ett landskap i vattnet, öar, klippor. Eftersom jag vet att författaren bor på Åland tänker jag mig att det är där någonstans, bland skären. Men också resor har betydelse, familjen rör på sig, bor i främmande hotellrum, i tält. Jaget genomsyras av en rastlöshet, kan aldrig vara stilla.

 

Ett jag, ett du och ett barn. Ett jag som nog helst hade velat ha duet för sig själv, ser barnet som en liten inkräktare. Eftersom det trots allt är en diktsamling är det mycket som lämnas osagt. Några raka förklaringar finns inte, allt är öppet för tolkning.

 

Men det är ju det jag gillar med poesin, att det finns så många ingångar. Att det finns utrymme att bygga en egen historia, inuti den som författaren målar upp. Jag bygger min egen historia ihop med Sanna Tahvanainen, och jag känner igen mig i det hon skriver. Jag lever mig in i det.

 

Och jag vill också behålla precis allting.

 

”det är du som har lärt mig

allt jag vet om avstånd och längtan”


bokfika

Bokfika på nya Espresso House i Halmstad. Lite bullrigt ställe, men de hade riktigt sköna läsfåtöljer. Lässällskap: Sanna Tahvanainens diktsamling Jag vill behålla precis allting, som för övrigt är månadens bok i den Nordiska läsutmaningen, och dessutom extremt estetiskt tilltalande. Chokladcheesecake och vaniljlatte på det.


Sambon hängde också med och avnjöt Kafkas Förvanlingen i kombination med cookiedoughcheesecake och  vaniljlatte.


bokrapport mars

Jag håller fortfarande ett lästempo som förvånar till och med mig själv. Tolv böcker i mars, utan ens draghjälp från ljudböcker. Dessutom framträder ett tema, viktoriansk fantasy. Hela fyra böcker i den genren, även om Jonathan Strange i strikt mening är förviktoriansk.


Gail Carriger - Heartless
Liv Strömquist - Ja till Liv!
August Strindberg - Hemsöborna
Kristina Westerlund - Men ta tag i tyglarna då!
Lina Arvidsson - Det borde finnas regler
Lisa Bjärbo - Allt jag säger är sant
Michèle Lesbre - Den röda soffan
Libba Bray - A Great and Terrible Beauty
Ann-Christin Gramming - Köp inte den här boken!
Susanna Clarke - Jonathan Strange & Mr Norrell
Gail Carriger - Timeless
Hanne Örstavik - Prästen

Bäst i mars: Att jag faktiskt läste klart Jonathan Strange & Mr Norrell, det tog ju bara sådär tre och en halv månad... Utöver det, Gail Carriger som vanligt, samt en ny bekantskap, Libba Bray. Ser fram emot att få läsa mer om hennes hjältinna Gemma Doyle.

Sämst i mars: Inga riktiga bottennapp den här gången.

Månadens fackbok: Köp inte den här boken! Lite spretig men inspirerande bok om köpstopp.

att köpa eller inte köpa

Mitt i bokreans värsta kommers köper jag en bok som egentligen inte vill bli köpt. Köp inte den här boken! är nämligen en bok om köpstopp. Inspirerad av Judith Levines bok Not buying it: My year without shopping bestämmer sig Ann-Christin Gramming för att ha köpstopp under 2007. Hon får alltså inte skaffa något som inte är absolut nödvändigt, och då ska hon i första hand försöka få tag på sakerna begagnade, låna dem eller byta till sig dem. Hon bestämmer sig också för att blogga om sin utmaning, och det är denna blogg som ligger till grund för boken.

 

Först och främst, det märks verkligen att det här är en ”blogg-bok”. Här finns mycket som skulle kunna rensas bort, som egentligen är irrelevant för ämnet och som faktiskt blir ganska trist att läsa om efter ett tag. Jag hade också gärna sett en mer tematisk indelning av materialet och en mer ingående granskning av köpstoppets påverkan på livet, både materiellt och socialt.

 

Men…

 

Oj, vad många tankar som flugit genom skallen på mig under läsningen. Jag fick stanna upp nästan efter varje stycke för att fundera över hur jag själv agerar i olika situationer, hur min egen konsumtion ser ut och varför. Vad är egentligen nödvändigt för mig? Även om jag är långt ifrån en storshoppare så var det lite läskigt att inse hur ofta jag faktiskt okynnesshoppar saker som jag i strikt mening kan vara utan.

 

Och just som väckarklocka fungerar den här boken alldeles utmärkt. Den får mig att tänka ett varv till då jag står i butiken och ska välja, får mig att begrunda alternativen. Dessutom är den full av intressanta bok- och bloggtips för den som vill läsa på om konsumtionskritik och även få konkreta tips på hur man ska gå till väga för att undvika att dras med av konsumtionsvågen.

 

Dessutom behöver man ju faktiskt inte köpa boken. Det går lika bra att låna på biblioteket.


RSS 2.0