nordisk läsutmaning del 3: färöarna


William Heinesen (1900-1991) är en av de stora färöiska författarna, flerfaldigt prisbelönad med bland annat Nordiska rådets litteraturpris. Han skrev både romaner, noveller och dikter,  dock mest på danska, men översatte själv sina verk till färöiska. De flesta av hans verk utspelat sig också där. Heinesen var dessutom verksam som konstnär och kompositör. 

Laterna Magica är en samling noveller, eller snarare skrönor och berättelser om udda livsöden från Färöarna. Vi möter Styva Stine som ständigt väntar på mannen som försvann till sjös, också då inget hopp om återvändande finns kvar, Bölepojken som ovetande blir förälskad i sin halvsyster, Varma Fanny som är notoriskt otrogen, samt flera andra vanliga och mindre vanliga människor. Ramberättelsen är en promenad genom hemstaden Tórshavn, som har tusenåriga anor, som författaren företar sig just i skymningen, och läsaren är hans följeslagare. Heinesen glider obehindrat fram och tillbaka genom tidsåldrarna, tilltalet är familjärt och gemytligt. Vissa berättelser har drag av magisk realism medan andra är vardagliga små iakttagelser. På det hela taget en rätt trevlig bekantskap, även om det ålderdomliga språket ibland framkallade gäspningar. Å andra sidan använder han sig av mycket humor och många färgstarka metaforer i sitt skrivande som väl kompenserar för de lite tristare bitarna. Laterna Magica var en av hans sista böcker och utkom 1985.

Trots att Heinesen ändå är tämligen känd hade jag inte hört talas om honom innan jag antog den här utmaningen. Om jag läser nåt mer av honom återstår att se. Å ena sidan är det spännande att läsa böcker från ett geografiskt område som annars lätt går en förbi, och att Heinesen älskar sitt Färöarna är omisskännligt. Å andra sidan känns Heniesens språk och stil som sagt en smula daterat, men har man överseende med, eller till och med gillar det, så kan jag varmt rekommenderar honom för den som är nyfiken på Färöisk litteratur.

Kommentarer
Postat av: Lotten

Jag var inne på Heineson också, men den enda boken de hade här på biblioteket var rätt tjock...

2012-01-31 @ 19:54:37
URL: http://lblottenblogg.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0