ny blogg!

Det börjar dra ihop sig nu. Om knappt tre veckor kommer min ungdomsbok Det går bara inte ut. Och i och med det tänker jag gå över till att blogga på min nya blogg som kommer att handla mer om skrivandet. Men jag kommer också att ha kvar en hel del om böcker och litteratur i allmänhet. Den här bloggen kommer att finnas kvar, men jag kommer troligen inte att uppdatera den så ofta. Så häng med över till min nya blogg i stället!
 
 
 
Snart i en bokhandel nära dig!
 
 

bokrapport januari

Länge såg det ut som att januari skulle bli en katastrofal läsmånad. Två veckor in på det nya året hade min sambo hunnit läsa ut fler böcker än jag hade, och det är förstås helt oacceptabelt. Det var otaktiskt av mig att börja med två tegelstenar. Som tur var tog det sig på upploppet och jag vann. Inte för att det är en tävling, men ... (jo, lite är det nog det).
 
George R.R. Martin - A Feast for Crows
Erin Morgenstern - The Night Circus
Alan Bennett - Snusk - Två osedliga berättelser
Jonas Hassen Khemiri - Jag ringer mina bröder
Mats Berggren - Jag ljuger bara på fredagar
Pernilla Alm - Alltid du
Jonas Gardell - Torka aldrig tårar utan handskar - 1. Kärleken (ljudbok)
Britt Dahlström - Bara om böcker
 
Bäst i januari: The Night Circus utan tvekan. Magisk! Underbar! Ljuvlig!
 
Sämst i januari: Jag blev förskonad riktiga bottennapp den här månaden.
 
 

böcker om böcker del 4

Britt Dahlströms Bara om böcker kan kanske kallas för en alfabetisk essäsamling. Från A (som i Anonym och Antologi) till Ö (som i Översättare) går hon igenom olika litterära fenomen, och inte alltid med den utgångspunkt man först skulle kunna tänka sig. I G som i Gravsten får vi till exempel veta vad som hände vid Sylvia Plaths grav, och under E som i Ensam berättas historien om hur Beatrix Potter gick från en tyst obemärkt flicka till att bli en av världens mest älskade barnboksförfattare. En del essäer är mer matnyttiga än andra, ren litteraturhistoria i vissa fall, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att Britt Dahlström är just litteraturhistoriker. Men det är ändå en väldig bredd på essäerna, såväl forntida som modern litteratur får sin plats. Jag gillar den där öppna attityden, hon skriver aldrig ner någon litteratur. Snarare siktar hon på att väcka intresse för hela litteraturhistorien.

 

Tyvärr tycker jag att en del av essäerna bli lite väl långa och träiga, vilket gör det här till en ganska ojämn läsupplevelse, och då är jag ändå själv litteraturvetare. Men det finns också en del riktigt inspirerande essäer som till exempel den om Sigge Stark (under S förstås) och jag får många boktips som jag får lust att kolla upp. Nu läste jag den från pärm till pärm, men eftersom det är en essäsamling går det förstås alldeles utmärkt att hoppa mellan kapitlen som man vill och strunta i de man tycker är tråkiga.  

 

Det här skulle kunna funka som en trevlig presentbok till den litteraturintresserade. Då den kommer från En bok för alla är den dessutom billig. Köp den i stället för en blomma nästa gång du är bortbjuden till en annan boknörd.


RSS 2.0