nordisk läsutmaning del 8: island

 

Här kommer nu äntligen del 8 Nordiska läsutmaningen.

 

Frida kallas den synska flickan med hunden, men det är hon inte själv medveten om. Däremot är hon väldigt medveten om de döda, som hela tiden vistas i hennes närhet och med vilka hon för ett ständigt samtal. Genom Fridas förmåga blandad nutid, dåtid och framtid, till en berättelse om alla de starka och udda människorna som bor och har bott på Grandavägen 7 I Reykjavik.

 

 

Vigdís Grímsdóttir är nog min favorit bland de isländska författarna och jag har läst flera böcker av henne tidigare, även om det var ett tag sen senast. Trots det tog det sin lilla tid att ta sig igenom Grandavägen 7. Boken är inte helt lätt att komma in i.

 

 

 

 

 

Egentligen utspelar sig alltsammans under en och samma dag, men genom Fridas förmåga rör sig berättelsen också genom dåtiden, där hon själv finns med som en osynlig observatör. Hon går också ut ur sig själv och berättar om sig själv i tredje person då handlingen kräver att hon avslöjar mer om sig själv än hon egentligen är bekväm med. Allt detta gör att det inte är alltid är klart var och när och hos vem vi befinner oss, scenerna kan växla ganska tvärt och jag fick flera gånger gå tillbaka och läsa om.

 

Men allt eftersom dras jag faktiskt in i berättelsen och får till slut klarhet i hur alla personer hänger samman. Grímsdóttir skriver som vanligt förbaskat bra, poetiskt och lekfullt och lätt, även då ämnena blir mörka och svåra. Som vanligt balanserar hennes berättelser på gränsen mellan det verkliga och det fantastiska. Det går inte att avgöra huruvida Frida verkligen är synsk eller om hon bara inbillar sig alltsammans, men det är också just den osäkerheten som gör romanen intressant. Kul också med en metaberättelse om diktaren som vill skriva en roman om Grandavägen 7 och därför har samlat på sig en massa information om dess innevånare, gamla såväl som nuvarande.

 

Att det blev just Grandavägen 7 i den här utmaningen beror helt enkelt på att den stått oläst alldeles för länge i min bokhylla, ett öde den inte varit förtjänt av. Nå, nu är det avhjälpt.


Kommentarer
Postat av: Västmanländskan

Åh, den verkar intressant. Får nog sätta den på "att läsa"-listan.

2012-07-18 @ 22:27:22
URL: http://vastmanbok.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0