cirkla i höst igen?

Sen jag med stor behållning följde Sveriges Radios Bokcirkel då de läste Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen i våras, har jag gått och väntat på att nästa bokcirkel ska presenteras. Och nu är den här! Cirkeln består i höst av Aino Trosell, Klas Östergren och Unni Drougge och boken de ska läsa är klassikern Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Visserligen har jag redan läst den, men det var en sådär tio år sen, så det kanske är dags för en omläsning.

Eftersom jag är hopplös på att hålla reda på sändningstider kommer jag precis som förra gången att följa cirkeln via podradio. Perfekt för att göra såna saker som städning lite mer intressant.

 

Läs mer på Bokcirkelns hemsida.


bokmässan, lite statistik

Antal tygkassar: 1 knallorange från Sekwa. Tror att den kommer att vara min favoritbookbag för ett tag framöver.

 

Antal köpta böcker: 4. Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke (signerad!), Ingen riktig kvinna av Virginie Mouzat, Förbjuden frukt av Sarah Addison Allen, samt Nattens begär av Sherrilyn Kenyon. De två sista köpte jag typ tio i fem på söndagen för 25 kronor styck.


Antal köpta tidningar: 1. Ett nummer av Vi Läser som de reade ut på söndagseftermiddagen för 20 kronor. Fick dessutom ett paket chokladkex på köpet.


Antal gratistidningar: 1. Book, som jag trodde var ett seriöst försök att skapa ett alternativ till Vi Läser, men som visade sig vara ohämmad reklam från Akademibokhandeln och Adlibris.


Antal bokmärken: 5. Finaste var från Lärarförbundet . Magnetiskt med vackert foto med grässtrån och vattendroppar på. Tog ett till mamma också.


Antal mingel: 0. Hittade inga såna, antagligen för att jag var där vid fel tider.


Antal seminarier: 5 på söndagen.


Antal monteraktiviteter: 8 (5 på fredagen, 3 på söndagen)


Antal besök i bloggrummet: 0. Tänkte att jag skulle gå dit men det blev aldrig av.


Antal tablettaskar: 1. Mest för sakens skull, gillar egentligen inte godiset. Letade Cirkeln-askar med lakrits i, men de var slut…


Antal minuter i toalettkö: Knappt 1. Knepet är att undvika alla toaletter i närheten av mässgolvet. Gå en trappa upp i stället.


Antal räkmackor: 0. Är ju veggo, såatteh….

 



bokmässan söndag

Söndag innebär seminarier, eftersom de numera ingår i entrébiljetten denna dag. Jag hann med fem allt som allt, plus lite monteraktiviteter. Detta var några av dem.

Precis som nästan alla andra var jag tvungen att lyssna på Herta Müller. Tack vare god tolkning gick det utmärkt att lyssna även såna som jag, vars tyska är minst sagt bristfällig.



Sen slank jag över till saken bredvid för att höra på när Helena von Zweigbergk och Kajsa Ingemansson diskuterade seperationer.



Tog en sväng förbi Bonniers monter och hälsade på Amanda Hellberg och Anders Fager, två av våra inhemska (ha!) skräckförfattare. Ett mycket rolig och inspirerande samtal dem emellan om bland annat skräckens estetik.



Anna Höglund pratade om moderna änglar och vampyrer på Forskartorget, och kom fram till att de kanske är en och samma varelse numera...



...följd av Katarina Harrison Lindbergh som ägnade sig åt bland annat svenska vampyrer i folktron.


På det hela taget har det varit en bra mässa för min del och det känns nästan lite ledsamt att den redan är slut och att vi måste vänta ett helt år tills nästa gång.

bokmässan fredag

Nina Hagen är häftig, och bra på att hålla låda.



Cornelia Funke var ju en av orsakerna till att jag valde fredagen och hon hade ett väldigt intressant, om än något kort, samtal med skribenterna på bloggen Tonårsboken.



Sen var hon vänlig nog att signera en bok åt mig.



Katarina von Bredow pratade om sin nya bok. Har inte läst den än, men blev väldigt sugen.


I morgon ligger jag hemma och vilar fötterna och läser, men på söndag bär det av till Göteborg igen.

på väg mot bokmässan

Okej, om en timme går tåget som ska ta mig till Göteborg och bokmässan. Har allting under kontroll, tror jag. Har packat vattenflaska, bananer och choklad, det vill säga allt som behövs för att hålla en på fötter under mässan. Det enda problemet är den här förkylningen som jag dragits med i en vecka nu och inte verkar kunna skaka av mig. Packar därför ner massor med pappersnäsdukar, nässpray och värktabletter också.

 

Har inte riktigt bestämt mig för vilken bok jag ska ta med som reselektyr. Föredragsvis något kort och nätt för att hålla vikten nere, samtidigt som jag känner att det vore vettigt att ta med någon recensionsbok eftersom högen börjar bli otäckt stor. Beslut, beslut…

 

För övrigt blir det här min nionde bokmässa.


tematrio - bokmässan 2011

 

Snart, snart börjar den, årets Bokmässa. Därför handlar Lyrans tematrio förstås om den den här veckan. Berätta alltså om tre saker du gillar med Bokmässan alternativt om tre saker du planerar att göra på denna Bokmässa.

 

 

 

1. Först och främst Cornelia Funke. Jag fullkomligt dyrkar henne sen jag läste Bläck-trilogin. Alltså lägger jag om min ursprungliga plan att besöka mässan på lördagen och väljer i stället fredagen med förhoppning om att kunna lyssna på Funke.


2. En annan fantastisk tysk författare är förstås Herta Müller, henne kommer jag också att hålla utkik efter.


3. Forskartorget. Fastnade där förra året då de bjöd på massor av intressanta miniföreläsningar om alla tänkbara ämnen. I år blir det bland annat om vampyrer…


suck, matte....

...hur många gånger måste jag påpeka att mitt klösträd inte är en bokhylla?

 

 

Japp, i det här hemmet förvarar vi böcker lite överallt. Till vissas förtret...


fransk september

Med så många författarskap och böcker som jag vill läsa och utforska känner jag att jag måste ha någon sorts plan, något sätt att organisera min läsning. I vanliga fall är jag rätt dålig på att hålla mig till läslistor, men om jag gör dem kortare och ger dem ett gemensamt tema kanske det skulle kunna funka. Alltså börjar jag med:

Fransk september!

 

Första boken:

Innan männen av Nina Bouraoui

 

Jag har varit intresserad av Nina Bouraoui ett tag nu, dels efter att ha hört en intervju med henne och några andra franska författare i radio, dels efter ett reportage om henne i Vi Läser. Att det blev just Innan männen som jag börjat med beror mest på att den var kort och fanns inne på biblioteket. Jag tänker även läsa Kärlekens geografi av samma författare.

 

Innan männen är kort, men intensiv, poetisk, laddad, märklig och sensuell. Jag läste den i mer eller mindre ett sträck, eftersom texten inbjuder till just det. Det är en tätt liten bok, både innehållsmässigt och textmässigt, med få pauser. Ibland kanske lite för intensiv, men jag gillar böcker som kräver koncentration av läsaren. Det är en vindlande inre monolog som kretsar en hel del kring brass, sex och ensamhet. Det kanske inte är det bästa att börja med av Nina Bouraoui men gör mig absolut sugen på mer av samma författare.


ett bokligt minnesmärke

Highgate Cemetery vimlade det förstås av vackra gravstenar, men jag fastnade särskilt för den här. Något i den stilen vill jag också vila under.


boksortering

För ett par veckor sen flyttade det in två par stora fina Billysar i vår lägenhet, något som var mycket välbehövligt eftersom de hyllor som redan finns är proppfulla. Dock har jag inte haft tid att sortera in böckerna i de nya hyllorna, inte förrän i dag det vill säga. Så det är alltså så jag tillbringar den här lördagen, med bokhyllor, böcker och rödvin.

 

Jag har mina böcker sorterade i kategorier; svensk skönlitteratur, utländsk skönlitteratur (översatt och på originalspråk), fantasy, skräck, science fiction, ungdomsböcker, poesi samt facklitteratur. Fantasy- och ungdomskategorin är de snabbast växande (eftersom min sambo också bidrar till tillväxten på fantasysidan och för att jag får många ungdomsböcker att recensera), men när jag höll på och sortera fann jag att det fanns en hel del böcker som föll inom båda kategorierna. Så nu funderar jag på om jag ska starta en ny kategori med ungdomsfantasy.

 

Det finns hyllutrymme till det, men frågan är om det inte skulle bli för mycket hårklyveri i en del fall. Eller kanske bara en fråga om hur jag själv uppfattar dem. Cornelia Funkes Bläck-trilogi är till exempel ungdomsböcker, men jag tycker att de funkar precis lika bra för vuxna, alltså vill jag gärna ha dem på den vanliga fantasyhyllan. Däremot tycker jag att författare som Melissa Marr och Maggie Striefvater skriver mer utpräglade tonårsböcker, som visserligen delvis har övernaturligt innehåll men också innehåller vanlig tonårsproblematik (läs kärlek). Ergo ungdomsfantasy. Jag tror att jag helt enkelt får fundera några varv till på det här…

 


scandi crime

På väg mot Kensington Gardens slank jag in på bokhandeln Waterstones och fann där en hel hylla med så kallad Scandi Crime. Bara skandinaviska deckarförfattare med andra ord. Stieg Larsson är förstås populär, men också Åsa Larsson och Jo Nesbö låg i topp.


På Waterstones passade jag också på att införskaffa den här lilla prylen, en "book holder" som hjälper till att hålla sidorna på plats då man bara har en hand ledig. Har inte testat den än, men tror att den kan komma till användning.


bokrapport augusti

Det märks att det är höst, om inte annat på antalet recensionsböcker, som den här månaden uppgick till fyra. Lägg därtill två omläsningar av böcker inför bokcirklar så blir det inte mycket av eget val kvar.


Monika Häägg - Kungsgården
Elizabeth Bear - Dust
A.R. Yngve - Supermobilen
Jessica Schiefauer - Pojkarna
George R.R. Martin - A Game of Thrones
Maria Sveland - Bitterfittan (omläsnig)
Johanna Lindbäck - Välkommen hem
Hjalmar Söderberg - Doktor Glas (omläsning)

Bäst i augusti: Jag måste säga A Game of Thrones. Jag började läsa den mest av nyfikenhet, för att alla verkade snacka om den, men när jag väl börjat visade den sig svår att släppa. Men också Jessica Schiefauers andra bok Pojkarna imponerade mycket på mig med sin fantastiska och originella handling.

Sämst i augusti: Supermobilen. Enformig, spänningslös och trist skriven. Visserligen är den riktad till betydligt yngre läsare, men det ursäktar ändå inte det ovanstående.


bokfika (london style)

Afternoon Tea på Café in the Crypt (under kyrkan St Martin-in-the-Fields på Trafalgar Square) efter bokshopping på Hatchards, Londons äldsta bokhandel. Köpte The Small Hand av Susan Hill, The Summer Without Men av Siri Hustvedt, The Windup Girl av Paolo Bacigalupi (alla ingick i det oemotståndliga erbjudandet köp 3 betala för 2) samt How to Be a Woman av Caitlin Moran ("Talk of the Town" enligt Hatchards).  




RSS 2.0