långt ut på stora havet....

I går var jag på bokrelasefest i Malmö. Boken i fråga heter Landgörst och är skriven av Jesper Lundqvist och illustrerad av Lisa Rydberg. Det är en underbar, gullig, tokig och djupt filosofisk bok som kan läsas av såväl barn som vuxna.
Till saken hör att jag och Jesper är gamla klasskompisar från Lunds universitets författarskola och jag har haft privilegiet att på håll få följa boken hela vägen från de första radernas tillblivelse, till det färdiga resultatet. Det är en ganska häftig känsla. 

Läs mer om Landgörst på hans hemsida, där det också går att köpa boken.bokköp + välgörenhet = bäst

Jag må ha lånestopp från biblioteket, men jag har aldrig sagt något om köpstopp. Det känns inte särskilt motiverat med tanke på att runt 75 % av alla mina bokköp är second hand, för det mesta från Byring och Bråte, vilket innebär att pengarna går till Amnesty. Alltså blir det ren välgörenhet att köpa böcker, och vem kan motstå det?
I onsdags var vi där för att lämna ifrån oss en gitarr och några CD-hyllor som blivit överflödiga, men som vanligt kunde jag inte låta bli att ta en tur förbi bokavdelningen. Det visade sig vara en bra dag för bokköp, tre fina pocketböcker blev det.

 

Efter att ha läst Siri Hustved i bokcirkeln blev jag  förstås nyfiken på maken Paul Auster, och nu har jag hela New York-trilogin i ett och samma band.

Vadå vegan av Lisa Gålmark kan vara boken som får mig att ta steget från vegetarian till vegan (för närvarande är det mest min bekvämlighet som står emellan). Hur som helst är den full av bra tips för oss som inte vill äta djur.

Sarah Waters har jag hört en hel del om från olika håll och titeln Kyssa sammet är ju nästan oemotståndlig i sig själv.

 bokrecension

Då och då dyker mina recensioner upp i Hallandspostens systertidning Hallands Nyheter också. Alltså är det där man kan hitta min recension av Moa Herngrens Jag ska bara fixa en grej i köket.

bokrecension

Jag fick Mortal Love av Elizabeth Hand i födelsedagspresent i december och den visade sig vara riktigt bra. Läs min recension på Catahya för att få veta mer.


bokrecension

Jag fick äran att recensera Alma-pristagaren Sonya Hartnetts nya bok Fjäril. En riktigt obehaglig bok som jag inte tyckte så mycket om till en början men som växt ju mer jag tänkt på den. Mer vuxenbok än ungdomsbok, skulle jag vilja hävda.

nyårslöftet brutet

Ja, jag vet att jag har sagt att jag inte skulle låna några böcker från biblioteket, men nu har jag ändå gjort det. Det som fick mig på fall var Sofi Oksanens senaste roman Utrensning. Det visade sig att min lokala biblioteksfilial var den enda i stan som hade boken inne, på alla andra ställen var den utlånad och dessutom kö, så jag kände mig tvungen att ta chansen innan någon annan hann före, annars hade jag fått vänta jättelänge på att få läsa den. Eftersom jag älskat Oksanens tidigare böcker har jag väldigt höga förväntningar på den här.

I kväll är det dessutom bokcirkel, så jag måste bege mig tilll ett bibliotek igen. Hoppas att jag kan hålla mig, det här får inte bli någon dålig vana.

bokrecension

Jag tvekade länge innan jag gav mig på Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse. Nu upptäcker jag att de är lätt beroendeframkallande. På Catahya finns nu min recension av den andra boken i serien, Living Dead in Dallas. Nu har ju äntligen säsong två av True Blood börjat på SVT ocskå, och det ska bli spännande att se hur nära TV-serien ligger boken den här gången.

bokrapport februari

Februari har i mångt och mycket varit en skitmånad för min del, inte minst med tanke på att min stackars katt fick tillbringa fler dagar på djursjukhuset än hemma under de gångna fyra veckorna. Något som hade klart negativ inverkan på mitt läsande. Men tack vare en del korta ungdomsböcker, som jag helt enkelt var tvungen att läsa vare sig jag ville eller ej eftersom jag hade i uppdrag att recensera dem, ser statistiken inte helt hopplös ut. Det här är vad jag hann med:

Siri Hustvedt - Vad jag älskade
Charlaine Harris - Club Dead
Maja-Maria Henriksson - Jag finns
Katarina Kieri & Per Nilsson - I det här trädet
Neil Gaiman - The Absolute Sandman vol. IIII
Katarina Kieri - Majas morsas kompis sambo
Bodil Malmsten - För att lämna röstmeddelande, tryck stjärna

Ljudbok
Stephanie Meyer - The Host


Bäst i februari: Att katten fick komma hem till slut, förstås. Men vad gäller böcker, så hamnar Siri och Neil på delad förstaplats.

Sämst i februari: Var ska jag börja? Men böcker var det ju... Bodil Malmsten som inte riktigt lyckades leva upp till förväntningarna, även om boken tog sig rejält mot slutet. Och The Host som var mycket, mycket för lång för att passa som ljudbok. Men själva idén är rätt intressant. Meyer har om inte annat en väldigt kul fantasi.


RSS 2.0