projekt hyllvärmare

Jag har en ofantlig massa olästa böcker i mina hyllor. Mellan 200 och 250 skulle jag gissa men det är möjligt att det är mer. För ett tag sen funderade jag på att räkna och lista dem, för att på så sätt göra det mer överskådligt. Det kändes som ett lagom höstprojekt att roa sig med på lediga stunder. Alltså började jag skriva ner bok för oläst bok. Men redan efter några minuter började jag känna mig yr och lite febrig. Höll jag på att bli sjuk? Jag la mig ner på soffan ett tag och besvären försvann, bara för att återkomma så fort jag började skriva på listan igen. Till slut gav jag upp helt och hållet. Min sambo hade genast en teori kring mina underliga besvär. Han trodde att det förmodligen var ett utslag av ångest, framkallad vid åsynen av alla dessa olästa volymer som alla pockade på min uppmärksamhet. Och jag tror att han kan ha rätt.

 

Därför har jag nu inlett Projekt hyllvärmare, vilket syftar till att minska mängden olästa böcker i mina hyllor. Detta innebär bland annat att jag har köp- och lånestopp på böcker fram tills nästa år (och ja, det gäller även bokmässan). Recensionsböcker får jag däremot läsa, så jag kommer åtminstone att få en del aktuell litteratur. Men jag ska i så stor utsträckning som möjligt läsa mina egna böcker.

 

Jag övergav också tanken på en enda lång övergripande lista för att i stället göra minilistor. Jag valde helt enkelt ut de tio olästa böcker som jag kände att jag är mest sugen på att läsa just nu. När jag tagit mig igenom de tio får jag göra en ny minilista, och så vidare tills jag förhoppningsvis lyckats minska beståndet av olästa böcker. Sådana saker som tegelstensutmaningen är också ett verktyg för att peppa mig själv.

 

Och faktum är att jag tror att det kommer att funka. Jag har väldigt mycket bra litteratur i mina hyllor, böcker som jag verkligen vill läsa, men liksom aldrig kommit mig för att sätta igång med. När jag nu har en lista med bara tio böcker att välja på åt gången känns det på något sätt lättare att fokusera än när alla de där 200 olästa står och skriker efter min uppmärksamhet. Det blir också lättare att komma ihåg vad jag faktiskt har att se fram emot, särskilt när jag står där i biblioteket och frestas av låneböcker.


Kommentarer
Postat av: pål

Ja, det är ett gissel med de där olästa böckerna. Jag har gjort vissa försök, men för närvarande inskränker det sig till att de böcker jag köper verkligen ska läsas. Såg att du läste Svart som silver av Öijer. Trevlig poesi.

2010-09-19 @ 13:35:45
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Fröken S

Hoppas och håller tummarna flr att du lyckas med ditt projekt. Borde göra som du och bara gå igenom mina hyllvärmare. Är inte uppe i 200 än, men om jag känner mig själv och mitt bokköpande rätt kan det nog lätt bli så. Det är ju så mycket som lockar och pockar. Vill gärna hålla mig uppdaterad när det gäller ungdomsböcker (är lärare) och så blir man ju så sugen när vänner, familje och bokbloggar höjer olika titlar till skyarna. Kommer följa ditt projekt med intresse. Go go go

2010-09-19 @ 20:57:46
URL: http://massoravord.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0