Skrivtips

När jag startade den här bloggen hade jag för avsikt att då och då lägga upp skrivtips och övningar, men så har det inte blivit. Dags för bättring alltså. Här får ni mina bästa tips för att komma igång med skrivandet.


- Sätt ett mål för ditt skrivande. Det behöver inte vara något stort, poängen är att du ska ha lätt att nå upp till det. Bestäm till exempel att du ska skriva två sidor i din anteckningsbok varje dag, eller 500 ord på din novell, eller en dikt i veckan. Skriv en halvtimme varje morgon. Det är viktigt att inte sikta för högt i början, då kommer det bara att kännas kravfyllt och besvärligt. Börja lågt och höj målet när du känner dig redo för det.


- Pröva att skriva på andra platser än hemma. Miljöombyte är ofta väldigt bra för kreativiteten. Skriv på biblioteket och låt dig inspireras av alla böcker om omger dig. Känn hur du vistas i en miljö fylld av kreativitet. Eller skriv på ett café. Sorlet runtomkring kan faktiskt skärpa koncentrationen och få dig att fokusera inåt. Fördelen med att gå hemifrån är också att ingen kan störa dig. Det finns ingen disk som pockar på uppmärksamheten, ingen telefon som ringer (lämna mobiltelefonen hemma!), ingen katt som tjatar efter mat. När man går ut stannar man också kvar på ett ställe i en längre tid. Sitt kvar i minst tre kvart, gärna en hel timme, och bara skriv.


- Läs mycket och låt dig inspireras! Att läsa är den bästa skrivskola man kan tänka sig. Försök att genomskåda författaren, se hur hon/han bär sig åt för att fånga läsaren. Se hur hon/han använder språket. Anteckna gärna i marginalerna (om du vågar!). Läs brett, i alla genrer och kom ihåg att även dåliga böcker har något att lära. Då vet du ju hur du inte ska göra. Försök också imitera andra författare på lek. Försök efterlikna stil och språkbruk. Stjäl grunddragen i berättelsen, eller någon karaktär du tyckte om och som du kan tänka dig att själv skriva om. Sådant som börjar som imitation mynnar ofta ut i något eget efter ett tag.


- Vet du inte vad du ska skriva om? Strunt i det, bara skriv, rakt upp och ner. Börja var som helst och se vart det leder dig. Släpp alla krav på kvalité, bara skriv för skrivandets egen skull. När man väl kommit igång uppenbarar sig ofta både intressanta och spännande ämnen som man kan utveckla vidare.


- Gör korta tidsbundna övningar när du har en stund över. Ska pastan koka i tio minuter? Ja, sätt dig då ner och skriv under den tiden. Gör en lista över de ämnen som intresserar dig, så är det bara att plocka något när det är dags att skriva. Vill du överraska dig själv kan du skriva ner ord, tankar och ämnen på små lappar som du viker ihop och lägga i en burk. Sen är det bara att dra en lapp och börja skriva.


- Gör till vana att skriva dagbok varje dag. Där kan du skriva ner intressanta tankar du haft eller berätta om något speciellt som hänt, eller något som gjort intryck på dig. Allt är av intresse. Det kan vara skönt att ha en plats där man kan vara fullkomligt ärlig och okontrollerad. Dagboken blir en "referensbank" som man senare kan gå tillbaka och läsa i och hitta uppslag att utveckla eller bara små detaljer som kan ge liv åt en fiktiv berättelse.


- Om inget annat funkar: belöna eller muta dig själv. Det är ofta ett mycket effektivt sätt att komma igång. Lova dig själv en extra kaka om du skrivit duktigt och nått fram till ditt skrivmål. Eller unna dig en promenad efter skrivsessionen. Vad som helst som känns som en belöning till dig själv.


Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Yelis

Tack för tipsen, dom kan verkligen vara användbara. Bra saker som är enkla, men som man själv inte tänkt på utan oftast är det ju, som du säger, man sätter för höga krav......
Ha det så bra! /Yelis

2007-03-19 @ 23:51:54
URL: http://yelis.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0