london calling

I morgon drar jag och sambon till London för en långhelg i kulturens och nörderiets tecken Innan dess tänkte jag tipsa om några av mina litterära Londonfavoriter. För det är ju inte givet att det finns bara ett London…

 

 

En av klassikerna i genren urban fantasy är Neil Gaimans Neverwhere som utspelar sig just i London, eller snarare London Below. Neverwhere var ursprungligen en TV-serie som Gaiman skrev manus till och under själva inspelningen av serien föddes idén till en roman med samma tema. Allt börjar med att den måttligt framgångsrike affärsmannen Richard Mayhew hjälper en ung skadad flicka, med det något märkliga namnet Door. Han tag henne till sin lägenhet, vilket visar sig vara ett stort misstag. Door är nämligen inte bara skadad utan även förföljd av två, inte helt mänskliga, professionella mördare. Det tar inte lång tid för Richard att bli insyltad i alla konflikter som pågår i London Below, där monster och helgon, mördare och änglar, riddare i rustning och bleka kvinnor i svart sammet håller till.

 

 

 

 

Kate Griffin (pseudonym för Catherine Webb) utgår från en liknande idé i sin A Madness of Angels. Hon målar en suggestiv version av London där trollkarlar drar kraft från själva staden, från tunnelbanan till duvorna på Trafalgar Square, och där nästan vad som helst kan användas som vapen eller försvar. Deras magi är helt och hållet urban, född ur vår moderna tid, med alla dess attiraljer. Romanen kretsar kring trollkarlen Matthew Swift som återvänt från de döda, besatt av något som bosatt sig så djupt i honom att han inte längre kan skilja sig själv från det. För att överleva måste han ta reda på vad verkligen hände, men hans sökande för honom in i en konflikt som skakar hela Londons magiska värld

 

 

 

 

 

I steampunkromanen Whitechapel Gods av S.M Peters har stadsdelen Whitechapel blivit avgränsad med hjälp av en ogenomtränglig mur. Därinne härskar nu Mama Engine och Grandfather Clock, två mekaniska gudar. Deras anhängare har gett upp sin mänsklighet och förvandlats till näst intill odödliga varelser av både kött och metall, blod och olja, och Whitechapel har blivit ett mörkt mekaniskt helvete, där smog och rök från industrierna ständigt stänger ute solens stålar. Men det finns en liten grupp människor som vägrar foga sig i maskingudarnas herravälde, och de har fått höra om ett mäktigt vapen, kraftfullt nog att förgöra till och med en gudom. Nu måste de hitta och erövra det. Och framför allt lära sig att använda det.

 

 

 

 

Fast ärligt talat hoppas jag kunna undvika den här typen av situationer under resan. Men en plats som jag faktiskt kommer att besöka är Highgate Cemetary, som Audrey Niffenegger skriver om i Her Fearfull Symmetry. Hon låter sitt tvillingpar Julia och Valentina ärva en lägenhet som visar sig ligga granne med den berömda kyrkogården. Det dröjer förstås inte länge förrän tvillingarna upptäcker att något underligt pågår i den gamla lägenheten. Kan det vara deras moster Elspeth som spökar, och vad vill hon i så fall? Har något att göra med den konflikt som skiljde henne från hennes egen tvillingsyster Edwina för tjugo år sen? Julia och Valentina finner sig snart indragna i ett händelseförlopp som hotar att splittra dem för första gången i deras liv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0