böcker om böcker del 2

 

Litteraturforskaren Roland Mitchell hittar ett utkast till ett intimt brev i en gammal volym som tillhört den store viktorianske poeten Randolph Henry Ash. Han vet inte vem brevet är ställt till, eller om det någonsin skickats, men han bestämmer sig för att försöka ta reda på det. Spåret leder honom till Maud Bailey, också litteraturforskare och expert på poetissan Christabel LaMotte, den möjliga mottagaren till brevet. Tillsammans börjar de avslöja en potentiell romans mellan de två poeterna, som kanske går mycket längre än någon kunnat ana. Men de är inte ensamma på sin jakt. Flera hungriga akademiker följer dem tätt i hälarna, samtidigt som Maud och Roland själva kommer allt närmare varandra.

 

De besatta av A.S. Byatt är en riktigt litteraturvetarnördig roman, och jag är ju själv littvetare så det är klart att jag faller. Det är lite detektivhistoria, lite skattjakt och massor med dammiga gamla böcker. Det mest imponerande är kanske romanens bredd. Eftersom varken Ash eller LaMotte finns i verkligheten har Byatt inte bara skrivit om Roland och Maud i nutid, hon har dessutom skrivit Randolph och Christabels dikter, dagböcker, brev, sagor och så vidare. Hon har också skrivit utdragen ur de andra forskarnas böcker, med fotnoter och allt, samt lite till. Det är med andra ord många röster kom kommer till tal här, vilka och alla bär på små ledtrådar som leder fram till sanningen om de två författarna. Det här är en varierande och minst sagt omfångsrik roman som för övrigt vann Man Booker Prize 1990.

 

Fast inte helt lättläst. Jag höll på med den i två veckor. Översättningen lämnar också en del att önska och jag undrar om inte den är skyldig till att det ibland gick riktigt trögt att läsa. Jag har fortfarande inte klurat ut vad "lök- och gräddtårta" är, men det står så. Låter ganska äckligt tycker jag. Någon som läst den på originalspråk?

 

De kunskapstörstande litteraturforskarna kommer ganska långt i sin jakt, men hela sanningen avslöjas först på slutet. Kanske en vink om att vi aldrig helt kan veta vad som inspirerade de författare som inte längre själva kan berätta om sina liv.  


Kommentarer
Postat av: Västmanländskan

Låter som en intressant utmaning.

2012-12-02 @ 22:50:09
URL: http://vastmanbok.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0