böcker om böcker del 3

Den före detta vagabonden Ivan och den italienska arvtagerskan Francesca träffas av en slump och bestämmer sig för att öppna bokhandel som bara erbjuder bra romaner. De döper den till Au Bon Roman, det vill säga  ”En god roman”.  Romanerna i sortimentet väljs ut av en hemlig kommitté bestående av framstående franska författare. Till allas förvåning visar sig bokhandeln bli en succé. Men inta alla gläds åt Au Bon Romans framgångar. Både i dagstidningarna och på nätet pågår en intensiv hatkampanj som anklagar bokhandeln för snobberi och elitism. Ivan och Francesca låter sig inte nedslås, men när tre av de åtta medlemmarna i den hemliga kommittén blir attackerade, bestämmer de sig för att kontakta polisen.

 

Vem har inte fantiserat om en ”Drömbokhandel” när man stått upp till öronen omgiven av deckare, självhjälpsböcker, LCHF-kokböcker och högar av 50 Shades of Grey? Jag erkänner mig i alla fall skyldig. Ibland kan jag bli så innerligt trött på förlagens marknadsföringsmaskiner som strävar efter att få alla människor att läsa samma böcker, oavsett om de är värda att läsas eller inte. Jag älskar att Ivan och Francesca vågar göra uppror mot bästsäljarhysterin. Jag tycker att fler bokhandlare borde göra det.

 

Efter förra månadens bok och böcker, De besatta, trodde jag inte att jag skulle hitta något litteraturnördigare. Men den här boken lyckas. Det är en ständig namedropping och visst blir jag sugen på att läsa allt de rekommenderar, i slutet finns en användbar litteraturlista. Tyvärr visar sig få av de goda romanerna finnas på svenska. Det är tydligt att Cossé verkligen vill rikta sig till de sant litteraturintresserade. Vilka andra skulle stå ut med så många referenser till olika författare och böcker, och dessutom finna dem intressanta? Sen är det ju också så att jag bryr mig mer om bokhandeln än personerna som driver den. Det är inte karaktärerna som är det intressanta här.

 

Romanen kan också användas för att diskutera just det här med kvalité inom litteratur, och kultur över huvud taget. Är det verkligen så viktigt? Bokhandelns motståndare tycker inte det, dess anhängare anser att god välskriven litteratur är lika viktig som luften vi andas. I romanen blir det också tydligt att man inte sätter sig upp mot marknadskrafterna ostraffat. Men jag undrar om det egentligen skulle ha väckt så mycket ont blod att ta ställning för kvalitetslitteratur, å andra sidan har vi ju politiker på toppnivå i Sverige som på inte fattar meningen med smal kultur, så … 

 

Men det som Drömbokhandeln” mest av allt gör, och som jag älskar, är att den erkänner litteraturens betydelse för människan. Genom litteraturen kan vi känna och uppleva saker som vi aldrig kommer i närheten av i verkliga livet, och det gör oss större som människor.  


den andra bloggen

Jag har inte bara en bokblogg, jag har en matblogg också. En vegetarisk sådan. Nu har jag i och för sig inte lagt så mycket krut på den, men jag tänkte att det skulle vara ett av mina projekt under 2013. På Vegomonstret delar jag med mig av mina bästa recept, och förhoppningsvis lite andra tips och tricks för oss som gillar att äta grönt.
 
Sen är det förstås aldrig fel att kombinera god mat med en god bok. Det gör jag alltid när jag äter ensam.
 

bokrapport november

Jag vet inte vad som hänt men november var en riktigt usel läsmånad, åtminstone om man ser till kvantitet. Jag skyller på A.S. Byatt, som tog evigheter att läsa med mina mått mätt, fast som ändå gav utdelning till slut. Nåja, så här blev det i alla fall:
 
Isabel Allende - Summan av dagarna
John Green & David Levithan - Den andre Will Grayson
Ulrika Lidbo - Inte vatten värd
Justine Lévy - Vi ses på Place de la Sorbonne
A.S. Byatt - De besatta
Paulo Coelho - Elva minuter
 

Bäst i november: Jag får nog säga Byatt ändå, trots en lite knäpp översättning. Jag älskar litteraturnörderi!
 
Sämst i november: Be mig aldrig läsa Paulo Coelho igen! Elva minuter breskrevs som sexig och erotisk. Det var den INTE! Snarare raka motsatsen faktiskt.
 
 
 


böcker om böcker del 2

 

Litteraturforskaren Roland Mitchell hittar ett utkast till ett intimt brev i en gammal volym som tillhört den store viktorianske poeten Randolph Henry Ash. Han vet inte vem brevet är ställt till, eller om det någonsin skickats, men han bestämmer sig för att försöka ta reda på det. Spåret leder honom till Maud Bailey, också litteraturforskare och expert på poetissan Christabel LaMotte, den möjliga mottagaren till brevet. Tillsammans börjar de avslöja en potentiell romans mellan de två poeterna, som kanske går mycket längre än någon kunnat ana. Men de är inte ensamma på sin jakt. Flera hungriga akademiker följer dem tätt i hälarna, samtidigt som Maud och Roland själva kommer allt närmare varandra.

 

De besatta av A.S. Byatt är en riktigt litteraturvetarnördig roman, och jag är ju själv littvetare så det är klart att jag faller. Det är lite detektivhistoria, lite skattjakt och massor med dammiga gamla böcker. Det mest imponerande är kanske romanens bredd. Eftersom varken Ash eller LaMotte finns i verkligheten har Byatt inte bara skrivit om Roland och Maud i nutid, hon har dessutom skrivit Randolph och Christabels dikter, dagböcker, brev, sagor och så vidare. Hon har också skrivit utdragen ur de andra forskarnas böcker, med fotnoter och allt, samt lite till. Det är med andra ord många röster kom kommer till tal här, vilka och alla bär på små ledtrådar som leder fram till sanningen om de två författarna. Det här är en varierande och minst sagt omfångsrik roman som för övrigt vann Man Booker Prize 1990.

 

Fast inte helt lättläst. Jag höll på med den i två veckor. Översättningen lämnar också en del att önska och jag undrar om inte den är skyldig till att det ibland gick riktigt trögt att läsa. Jag har fortfarande inte klurat ut vad "lök- och gräddtårta" är, men det står så. Låter ganska äckligt tycker jag. Någon som läst den på originalspråk?

 

De kunskapstörstande litteraturforskarna kommer ganska långt i sin jakt, men hela sanningen avslöjas först på slutet. Kanske en vink om att vi aldrig helt kan veta vad som inspirerade de författare som inte längre själva kan berätta om sina liv.  


RSS 2.0